Ez az étrend csökkenti a depresszió és a szorongás kockázatát
Azok, akik erre az étrendre váltottak, kevésbé voltak depressziósak és szorongóak, valamint kevésbé éreztek fáradtságot.
A vegetáriánus és vegán étrend a depresszió és a szorongás kockázatának csökkenésével függ össze, állapította meg több tanulmány is. Ráadásul nem kell szigorúnak lenni: a táplálkozás megváltoztatása egy inkább növényi alapú étrend irányába még mindig lendületet adhat a mentális egészségnek.
Az egyik, az Egyesült Államokban végzett vizsgálatban 292 ember felét heti rendszerességgel oktatták a vegán étrend követésére. A vizsgálat 18 hete alatt mindannyian hozzáférhettek a munkahelyükön az egészséges vegán lehetőségekhez ebédre.
Ezek közé tartozott a fekete babos chili, a leveles zöld saláták és a zöldséges humuszos szendvicsek. Négy hónap elteltével azok, akik áttértek a vegán étrendre, kevésbé voltak depressziósak és szorongóak, valamint kevésbé érezték magukat fáradtnak. Emellett úgy érezték, hogy általános egészségi állapotuk is jobb.
Fotó: Shutterstock
Dr. Neal Barnard, a tanulmány társszerzője elmondta:
Ugyanazok az ételek, amelyek visszafogják az elhízás, a szívbetegségek és a cukorbetegség kockázatát, segíthetnek az általános hangulat javításában. A növényi alapú étrend segíthet a szorongás és a depresszió tüneteinek kezelésében.
A vegetáriánus étrend is hasonlóan fellendítheti a mentális egészséget, mint a vegán étrend. Egy másik, 15 093 spanyolországi ember bevonásával végzett vizsgálat megállapította, hogy a vegetáriánus táplálkozási szokások a depresszió alacsonyabb szintjéhez kapcsolódtak.
Ebből a tanulmányból az derült ki, hogy a mérsékelten vegetáriánus étrend ugyanolyan jót tett a depressziónak, mint a szigorú vegetáriánus étrend. Tehát az előnyök érzékeléséhez elég volt közelíteni ehhez az irányhoz.
A növényi alapú étrend egészségügyi előnyei is jól ismertek, csökkentik a szívbetegségek, a rák és más betegségek kockázatát.
Egy 86 különálló tanulmányt áttekintő tanulmány szerint:
Ez az átfogó metaanalízis a vegetáriánus étrend jelentős védőhatásáról számol be az ischaemiás szívbetegség (-25%) és a teljes rák (-8%) előfordulási gyakoriságával és/vagy halálozásával szemben. A vegán étrend szignifikánsan csökkentette az összes rákos megbetegedés előfordulásának kockázatát (-15%).
Nyitókép: Shutterstock
- Ezt a 4 vacsorát fogyasztja egy kardiológus a szíve egészségéért ›
- Ezt teszi a depresszió az agy „csalódási áramkörével” ›
- Egy étrend kifejezetten enyhíti a reumás ízületi gyulladás tüneteit ›
- A nyers vegán diéta nagyon káros lehet az egészségedre ›
- A vegetáriánus nőknél nagyobb a csípőtörés kockázata ›