
Ezeket a táplálékkiegészítőket kerüld, ha gyulladás van a szervezetedben
Bár az étrend-kiegészítők hasznosak lehetnek, nem mindegyik működik mindenkinél egyformán. Ez különösen igaz akkor, ha épp a gyulladás enyhítése a cél.
Míg bizonyos vitaminok és tápanyagok valóban segíthetnek mérsékelni a gyulladást, más kiegészítők fokozhatják azt. Előfordulhat, hogy azok emelik a gyulladásos markerek szintjét, vagy olyan immunválaszt indítanak el, ami tovább rontja a helyzetet. Éppen ezért, mielőtt bármilyen új kiegészítőt kezdenénk szedni, érdemes elgondolkodni azon, milyen hatással lehet a szervezetünkre.
Az alábbi étrend-kiegészítőket megfelelő körültekintéssel szedjük:
Olvasd el ezt is! Nem mindegy, milyen étrend-kiegészítőket szedsz: ezt az 5-öt kellene
1. Kava
A kava egy ősidők óta használt növény a Csendes-óceáni szigeteken, melyet gyógyászati és rituális célokra alkalmaznak. Manapság étrend-kiegészítőként is népszerű, de nem veszélytelen, ritka esetekben súlyos májkárosodással és fokozott gyulladásos reakciókkal is összefüggésbe hozták.
Egy tanulmány szerint a kava vízalapú kivonatai gyulladáskeltő molekulák felszabadulását válthatják ki a szervezetben. Bár egyes vegyületei gyulladáscsökkentő hatásúak lehetnek, más összetevők épp ellenkezően hatnak.
„A kava aktív összetevői hasznosak lehetnek, de hosszabb távú vagy hagyományos formában történő fogyasztásuk gyulladást is okozhat”
– mondja Kiran Campbell dietetikus.
2. Nagy dózisú vas tabletták
A vas létfontosságú ásványi anyag, de a túlzott bevitel veszélyes lehet. A felnőttek napi szükséglete 8–18 mg, míg a felső biztonságos határ 40 mg. Ha túl sok vas kerül a szervezetbe, az székrekedést, hányingert, gyomorpanaszokat és akár gyulladást is okozhat.
Mivel egyes vastabletták jóval többet tartalmaznak a szükségesnél, érdemes csak akkor szedni őket, ha az orvos igazolt vashiányt állapított meg.
3. Konjugált linolsav (CLA)
A CLA (konjugált linolsav) egy omega-6 zsírsav, amit gyakran fogyás és zsírégetés céljából használnak. Egy nagy elemzés szerint bár csökkentett néhány gyulladásos markert, jelentősen megemelte a C-reaktív protein (CRP) szintjét, ami a gyulladásos állapotok jele. Bár további kutatások szükségesek, az eddigi eredmények azt mutatják, hogy CLA egészséges egyéneknél is fokozhatja a gyulladást.
4. Nagy dózisú A-vitamin tartalmú étrend-kiegészítők
Az A-vitamin egy zsírban oldódó, létfontosságú vitamin, de túlzott mennyiségben gyulladást okozhat. A felnőttek számára ajánlott napi bevitel 700–900 mikrogramm, míg a biztonságos felső határ 3 000 mikrogramm. Néhány kiegészítő azonban ennél magasabb adagot tartalmaz, és hosszú távon káros hatásokat eredményezhet.
Egy elemzés szerint a magas dózisú A-vitamin növelheti a C-reaktív protein (CRP) szintjét, ami a gyulladás súlyosbodását jelzi. Mindig ellenőrizzük a kiegészítők A-vitamin-tartalmát, és kérjük ki orvosu tanácsát, mielőtt rendszeresen szednénk őket.
Borítókép: Pexels