Egy egyszerű módszerrel 15 perc alatt megsavanyíthatod a zöldséget
Veled is előfordult már, hogy nagy bevásárlást tartottál egy hosszabb nyaralás előtt, minek következtében a hűtőben és spájzban hagyott zöldségek és gyümölcsök megrohadtak? Szerencsére ma már egy egyszerű receptnek köszönhetően 15 perc alatt megsavanyíthatjuk őket, így elkerüljük a pazarlást.
Hála Brittany Towersnek, aki a közösségi médiában @theblackfoodscientist néven fut, megtanulhatjuk, hogyan tudunk villámgyorsan megsavanyítani bármilyen zöldséget vagy éppen gyümölcsöt, ha azt kívánjuk.
A recept roppant egyszerű, és amihez szükséged lesz hozzá az némi fehér ecet és almaecet, só, cukor, mustármag és fekete borsszemek. Ennek a kis keveréknek köszönhetően megmentheted a zöldségeidet és a gyümölcseidet a kidobástól.
Brittanyt már több, mint 69 ezren követik az Instagram-oldalán és őket látja el 60 másodperces remek edukációs tartalmakkal. Az influenszer nem csak megmutatja a recepteket, hanem tudományosan elmagyarázza, hogyan működik a gyors pácolás módszere az ecetnek és a sós lének köszönhetően.
Az ecetről tudni kell, hogy segíti tartósítani az élelmiszereket, mivel antimikrobiális ecetsavat tartalmaz. Amikor tehát a terméket a pácoló folyadékba helyezed, a sav bejut a termékbe, és csökkenti a pH-értéket, ezáltal megállítja a mikrobák szaporodását.
Ahogy Britt említi, a gyorssavanyításnak két módja van. Az első módszer tökéletes az utazások közbeni nassoláshoz (gondoljunk csak az olyan savanyított zöldségekre, mint a sárgarépa, vöröshagyma, cékla, paprika és így tovább), és mindössze 20 perc alatt elvégezhető, ha felmelegítjük a savanyító folyadékot, és beleáztatjuk a savanyítani kívánt zöldségeket.
A másik módszer - amely egy kicsit hosszabb időt vesz igénybe - azt kívánja, hogy egy Mason-üvegben lévő páclét és a zöldségeket legalább 24 órára tegyük a hűtőszekrénybe. Az eredmény? A tökéletes rágcsa a hétvégi kirándulásra, vagy az utazásból való visszatérés utánra.
Nyitókép: Shutterstock
(Kitchn)