konyvboritok

​Négy művészeti témájú könyv, ami karácsonyi ajándéknak is tökéletes

Olyan művészettel foglalkozó albumokat és könyveket gyűjtöttünk össze, melyek egyszerre szemet gyönyörködtetőek és edukatívak, ráadásul kiváló karácsonyi ajándék is lehet belőlük.


Jessica Niebel: Hayao Miyazaki

Jessica Niebel: Hayao Miyazaki konyv

Animátorként Miyazaki volt Walt Disney nagy vetélytársa. Legtöbb egészestés filmjét elmondása szerint gyerekeknek szánta, viszont olyan témák és megjelenített képek találhatóak benne, amik a felnőtt szemeknek is élvezetet nyújthat. Az ő nevéhez fűződik többek között a Chihiro Szellemországban és A vándorló palota is.

Évtizedeken át keverte munkájában a fantáziát, a valóságot és a sci-fit. A kötet a Los Angeles-i Akadémia Mozgóképmúzeumának megnyitójára készült, Miyazak korai munkáit bemutatva kalauzol minket végig művészi világán. Olyan alkotásai tekinthetőek meg, mint a Szomszédom, Totoro, A vadon hercegnője vagy akár a Kiki – A boszorkányfutár.

Alex Danchev: Magritte – A life

Alex Danchev: Magritte \u2013 A life

Ebben a 160 oldalas könyvben fekete-fehér ábrázolásokkal kísérhetjük végig René Magritte korai műveit. A művész a szürrealizmus jegyében alkotott és 1898-tól 1967-ig élt. Leghíresebb művei között van a The Son of Man vagy akár a The Lovers.

"Mi a szürrealizmus? Kakukktojás, amit René Magritte a fészekbe le képes rakni. "

— mondta André Breton.

Munkásságával megalapozta a szürrealista fogalom alappilléreit. Képein megkérdőjelezi azt, hogy mi is igazán valós. Az alakokat és tárgyakat egymáshoz nem illően helyezi el térben és időben, ezzel egy érdekes érzést keltve a megfigyelőben. Mintha az egész csak egy álom lenne.

Jodi Hauptman: Cézanne – Drawing

Jodi Hauptman: C\u00e9zanne \u2013 Drawing

Paul Cézanne munkásságában kialakult a precizitás és a tökéletességre való törekvés, azonban első műveire is már jellemző volt a védjegyévé vált elnagyoltság, hirtelen, érzelmek által vezérelt ecsetkezelés. Picassóra és Matisse-ra is hatással volt munkája. Az emberiség által ismert modernizmus valószínűleg sokkal később került volna köztudatba alkotásai nélkül.

Az könyv Cézanne pályafutásán vezet végig, bemutatva akvarell- és ceruzaképeit.

Ai Weiwei: Örömök és bánatok 1000 éve

Ai Weiwei: \u00d6r\u00f6m\u00f6k \u00e9s b\u00e1natok 1000 \u00e9ve

Két forradalmár alkotó életének meséje. Ai Weiwei egy kötetben belül ír apja cselekedeteiről, és arról, hogy milyen hatással is voltak ezek az ő saját életére.

Az édesapa, Ai Qing egy költő aktivista volt, aki gyakran került szembe a kínai hatóságokkal. Bomlasztó tevékenységei miatt be is börtönözték, majd Mao Ce-tung uralkodása alatt munkatáborba vitették. Későbbiekben az egész Ai családot száműzték.

Ai Weiwei nem politikai aktivistaként indult el a pályán. 2008-as pekingi olimpián megnyerte az ikonikus Madárfészek-stadion megtervezésére vonatkozó megbízást. Élt New Yorkban, ahol fiatal művészként tengette mindennapjait.

Ezeket a történeteket, és még sok minden mást is megtudhatunk erről az igazán eseménydús életútról, és persze arról is, hogy a szülői cselekedetek mennyire tudják befolyásolni a gyermekek karrierjét.