Toronto belvárosának légi felvétele az Ontario-tóról

Mások enyhítik, ez az ország szigorítja a beutazási korlátozásait

Véletlenszerű COVID-teszt és karantén várhat az ide utazókra.


A Kanada négy vezető repülőterére – Vancouver, Calgary, Montreal és Toronto – érkező utasokon a leszállás után szúrópróbaszerűen végezhetnek koronavírus-tesztet, számol be róla a Roadster. Ha valakinek pozitív lesz a tesztje, tíz napos kötelező szállodai karantén vár rá.

A látogatóknak teljes körű oltással kell rendelkezniük, amit az országba történő belépésük előtt igazolniuk kell. 15 perccel azután, hogy átlépték a határt és a papírjaikat is átnézték, e-mailben értesítik a véletlenszerűen kiválasztottakat, hogy Covid-teszten kell részt venniük, melyet ingyenesen végeznek el rajtuk.

Erre az érkezés napján vagy másnap kerül sor. Amíg az eredményre várnak – ami akár négy napig is eltarthat –, az utasok szabadon mehetnek, ahová csak akarnak, írja a lap.

Ha a teszt pozitív, a látogatónak az eredménytől számított tíz napig karanténba kell vonulnia. Míg a hazatérő kanadaiak várhatóan otthon töltik le ezt az időt, addig a külföldieket valószínűleg szállodában helyezik el ingyen, ahol napi háromszori étkezést is biztosítanak nekik.

A légitársaságokat képviselő Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) élesen bírálta a döntést:

„Miközben világszerte a kormányok enyhítik a korlátozásokat, a kanadai közben visszaállítja azokat

Hozzátette, hogy a tíz napos karantén pedig „kétszer olyan hosszú, mint a kanadai tartományi vagy területi egészségügyi hatóságok által ajánlott átlagos periódus”.

Mások szerint továbbra is szükség van a határon végzett vizsgálatokra, mert így tudják nyomon követni a koronavírus és az új, aggodalomra okot adó változatok behozatalát.

A szállodai karantén megúszható azonban, ha valaki Halifaxba vagy Quebec City-be érkezik, ahol az irányelv nem érvényes. Eközben augusztustól pozitív Covid-teszttel nem kell karanténban maradni, elég a maszk Ausztriában.

Nyitókép: Shutterstock