Hőmérő.

Megdöbbentő adatok: ebben az európai városban halnak meg a legtöbben a hőség miatt

Párizs lakosai nagyobb valószínűséggel halnak meg a magas hőmérséklet miatt, mint Európa más városaiban.


A francia fővárosban élőknek kell szembenézniük a hőség miatti halálozás legnagyobb kockázatával más európai városokkal összehasonlítva – derül ki a Lancet Planet Health című szaklapban megjelent új tanulmányból.

Párizsban volt a legmagasabb a hőmérséklet okozta halálozási kockázat minden korcsoportban a vizsgálatba bevont 854 európai város és agglomerációs terület közül.

Ez is érdekelhet: A Párizsi Operaházat is lefoglalhatjuk mostantól az Airbnb-n

A szóban forgó tanulmány 2000 januárjától 2019 decemberéig vizsgálta a „nem optimális hőmérsékleti viszonyok" miatt bekövetkezett európai szintű haláleseteket.

Ebből jött ki az a sokkoló adat, miszerint a 85 éves és idősebb lakosok esetében a hőmérséklet emelkedése miatti többlethalálozás 1,6-szor valószínűbb volt Párizsban, mint máshol.

A jelentés szerint Párizsban a hőség okozta halálozás a 2003-as hőhullám miatt ugrott meg, amely különösen súlyosan érintette Franciaországot. Emellett a zöldfelület hiánya, illetve a párizsi házak tetején elhelyezett hőelnyelő cink is fokozza a hőmérsékletet.

A tudósok arra figyelmeztettek, hogy ha a társadalom és a felelős döntéshozók nem tesznek drasztikus lépéseket, akkor ez az állapot csak rosszabbodni fog.

Külön érdekesség, hogy a francia fővárost Amszterdam és Zágráb követte a listán.

Forrás: Euronews

Kép: Shutterstock