Marvão városa az ottani várból nézve

Portugália öt eldugott, mégis csodálatos települése azoknak, akik csöndes nyaralásra vágynak​

Portugáliában nem nehéz jó úti célokat kifogni, viszont van néhány, melyeket kifejezetten érdemes felvennünk a listánkra. A továbbiakban öt olyan települést gyűjtöttünk össze, melyek kevésbé ismertek, de nagyon meghittek, vagy akár kalandosak is lehetnek minden utazó számára.


1.Carvalhal

A hanglatos falu a portugál fenyőerdők, rizsföldek és dűnék között fekszik, így a kilátás egyszerűen mennyei, kicsit haladva a dűnék mentén pedig álomszerű strandra lehet bukkanni, ahol érdemes megcsodálni a naplementét. Van lehetőség lovak bérlésére is egy helyi vállalkozótól, így pedig autentikusan bejárhatók a fantasztikus területeket egészen a tündöklő vízpartig.

2. Lindoso

Lindosot vadregényes erdők és hegységek övezik, emellett egy középkori vár árnyékában fekszik, melyet egy napi programként szintén élmény felfedezni. Az ottani nemzeti park területén megtekinthető az egyik legnagyobb kulturális látványossága az országnak, mégpedig a Granaries of Soajo. Ezek úgy néznek ki, mint a miniatűr sírok, a felső részeken pedig keresztek állnak. Anyagjukat tekintve gránitból készültek, kialakításuknak köszönhetően pedig tökéletes tárolóhelyek a gabonafélék számára.

3. Marvão

A falu 862 méter magasan, egy Spanyolországra néző fenséges, sziklás hegyoldalon fekszik, különlegessége pedig az, hogy a fehérre meszelt határfal szinte teljesen beleolvad annak a hegynek a falaiba, melyen áll a település. A természetes és a modern építészet ilyen stílusú egybeolvadása mindenkit elkápráztat, aki beteszi a lábát a környékre.

4. Cacela Velha

Cacela Velha házait fehérre festették és jellegzetes kékszínű festékkel emelték ki a széleiket, hogy a babona szerint ezzel elűzzék a gonoszt. Emellett jellegzetes tetőcserepeket alkalmaztak, amely még a hosszú mór megszállásból maradt meg az építészetükben. A lakók híres templomukat az 1755-ös pusztító, portugáliai földrengés után építették újjá romjaiból, valamint reneszánsz stílusú oszlopcsarnokkal egészítették ki azt.

5. Belmonte

Ez a település nagyjából az utolsó a környéken, mely — bár titokban — teljesen megőrizte zsidó örökségét mind a mai napig. A látogatóknak mindenképp érdemes meglátogatniuk a közelben álló várat, mely hűen ábrázolja a helyiek történelmi emlékeiket, valamint a kicsi, de annál meghittebb templomukat is.