Repülőgép a levegőben, naplementében

Tényleg van egy nap, amikor olcsóbban juthatunk repjegyekhez?

Jó repülőjegy-ajánlatot találni nem könnyű feladat, különösen manapság, amikor az árak jócskán megemelkedtek. Szerencsére rengeteg tipp létezik arra vonatkozóan, hogyan bukkanhatunk rá egy jó ajánlatra, de a sok hasznos információ között azonban van néhány mítosz is, például, hogy van egy nap, amikor a legjobb repülőjegy-ajánlatokra csaphatunk le.

Brett Snyder, aki több légitársaságnál is dolgozott, mielőtt megalapította a Cranky Concierge-t, egy repülőjegy-foglalási és vészhelyzeti segélyszolgálatot, azt mondja, szerinte az a mítosz, hogy a hét egyik napján olcsóbbak a jegyek, valószínűleg az internet korai időszakából ered, amikor a légitársaságok elkezdtek webes akciókat közzétenni, amelyek általában kedd este vagy szerdán voltak.

Scott Keyes, a Going nevű repülőjegy-foglalási alkalmazás alapítója egy blogbejegyzésben megerősítette ezt az elméletet, hogy amikor a légitársaságok először kezdtek online jegyeket árulni, minden héten egy meghatározott időpontban kézzel frissítették a viteldíjakat. A kedd késő este/szerda reggeli időpontként alakult ki, amikor ez megtörtént.

„Történelmileg a kedd volt a legolcsóbb nap a repülőjegy-foglaláshoz. Ez nagyjából igaz volt a szezonalitás és még a heti árképzési ciklusok is kiszámíthatóbbak voltak. Ez azonban már nem egy kemény és biztos szabály”

– mondja Laura Lindsay, a Skyscanner utazásfoglaló weboldal globális utazási trendekért felelős szakértője.

„Néha azt hallani, hogy hétvégén olcsóbb foglalni, de ez a statisztikák elferdítése”

– mondja Snyder, aki hozzáteszi, hogy a hétvégék azért tűnnek olcsóbbnak, mert a hét közben vásárolt jegyek átlagos kiadása magasabb, mint amit hétvégén költenek. Ennek a különbségnek azonban nem a viteldíjak tényleges ára az oka, hanem az, hogy ki vásárol, és mennyit hajlandó költeni.

„Hétvégén nagyobb arányban foglalnak szabadidős jegyeket, mint a hét közbeni vállalati foglalások, és a hétvégék azért tűnnek olcsóbbnak, mert a vállalatok hajlandóak többet költeni egy jegyre, mint a hétköznapi emberek.”

Erre jó példa az Expedia Travel Hacks 2022 őszén kiadott jelentése, amely szerint a vasárnap foglaló utazók átlagosan akár 15 százalékot is spóroltak a nemzetközi járatokon. Ez részben az Airlines Reporting Corporation (ARC) adatain alapult, amely a légitársaságok és az utazási irodák (online vagy emberi) közötti tranzakciókat számolja el, ha valaki repülőjegyet foglal.

Drew Ogborn, az ARC bevételvezetési és kereskedelmi kiválóságért felelős elemzője elmagyarázta az ilyen adatok értelmezésének bonyolultságát.

„[Az adatok] a megvásárolt jegyekre vonatkoznak, nem pedig arra, ami a keresés során felbukkant" - mondja. "Ha bármelyik vasárnap keresünk, az nem feltétlenül jelenti azt, hogy olcsóbb viteldíjat találunk.”

Tehát igen, a jegyekre fordított összkiadás vasárnap vagy hétvégén kevesebb lehet, de ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy az ezeken a napokon kínált jegyek olcsóbbak lennének. Lehet, hogy csak azt jelenti, hogy az olcsóbb repülőjegyeket választottuk.

Még a Google is egyetért abban, hogy nem nagy különbség, ha egy adott napon vásárolunk jegyet. James Byers, a Google Flights csoportos termékmenedzsere 2022 augusztusában írt egy blogbejegyzést, amelyben így fogalmazott:

„Nem sok haszna van annak, ha a hét egy bizonyos napján vásároljuk meg a jegyeket - bocsánat, kedd! Ha szombat vagy vasárnap helyett kedden, szerdán vagy csütörtökön vásárolsz repülőjegyet, akkor az elmúlt öt évben az árak átlagosan csak 1,9 százalékkal voltak olcsóbbak.”

Van a legolcsóbb nap a repülésre?

Az ARC globális légitársasági értékesítési adatbázisa szerint 2022 januárja és augusztusa között az Egyesült Államokból induló járatok átlagos oda-vissza jegyárai 15 százalékkal voltak olcsóbbak, ha az utazás szerdán kezdődött, mint vasárnap vagy hétfőn. De semmi sincs kőbe vésve, amikor a járatfoglalásról van szó.

A Skyscanner az elmúlt év saját foglalásait vizsgálta, és Lindsay szerint a keddi nap a legolcsóbb a repülés szempontjából. Hozzáteszi azonban, hogy az eredményekből kiderül, hogy ez valójában nem mutatja az egész képet.

„Nemcsak hogy ezek a trükkök [mikor érdemes foglalni és mikor érdemes utazni] változnak az úti céltól függően, hanem az utazók eltérő eredményeket találnak ugyanarra az úti célra, de más-más hónapra vonatkozóan is. Néhány példa: New York-i indulások esetén a legolcsóbb nap a hét júniusában Görögországba utazni hétfőn, szemben Milánóval, amely szombatra esik. Júniusban a legolcsóbb nap a hétnek Las Vegasba utazni Bostonból a keddi nap, de szeptemberben szerda.”

(AFAR)

Nyitókép: Shutterstock