A Bükk

4 kihagyhatatlan látnivaló a Bükkben

Elképesztő panoráma, impozáns hegycsúcsok. A Bükkre gondolva a legtöbb embernek az előbbi kifejezések jutnak először az eszébe. A vidék azonban sokkal több érdekességgel és izgalmas kirándulóhellyel kecsegtet. Alábbi cikkünkben négy olyan fantasztikus látnivalót mutatunk be, amelyek a Bükk térségében találhatóak.


Noszvaj

De la Motte kast\u00e9ly

De la Motte kastély

wikipedia commons

A Bükk hegység déli kapujánál található Noszvaj a Kánya-patak völgyében terül el, a község tagadhatatlanul a térség egyik ékköve. Annak ellenére, hogy nem nevezhető éppenséggel túl nagy településnek, több érdekes látnivaló is található itt.

A De la Motte kastély igazi kuriózumnak számít, mivel ez az ország legkisebb, barokk stílusban épült kastélya. A Fellner Jakab tervei alapján készült copf stílusjegyeket viselő létesítmény 1774-től 1778-ig épült, de nemcsak a kastély lélegzetelállító, hanem a hozzátartozó angolpark is, ahol ritka fakülönlegességek találhatóak. A gyerekek garantáltan nem fognak unatkozni, mivel a parkban játszóteret is kialakítottak.

Nemcsak a kastély miatt érdemes ellátogatni Noszvajra, hiszen hihetetlen külsejű barlanglakások is találhatóak itt. Ezek az építmények a 19. században tapasztalható nagy fokú szegénység mellékhatásaként jöttek létre, mivel a helyiek a riolittufának köszönhetően kis otthonokat tudtak kialakítani maguknak. Napjainkban ezek a lakások szinte mind lakatlanok.

Felsőtárkány

A szenvedélyes horgászok és a lelkes túrázók elégedetten csettinthetnek Felsőtárkány nevét hallva. A Szikla-forrás és tó környezete és élővilága önmagában is elképesztő, az ősfákkal körülölelt táj minden képzeletet felülmúl. Az erdei tanösvényeken járva könnyedén megcsodálhatjuk a térség szépségét, de a helyi kisvasutat is érdemes kipróbálni.

A vasút menetideje 25 perc, de több megállóhelyénél is érdekes látnivalókat fedezhetünk fel. Ilyen például a Varróházi megállónál található vadaspark vagy a végállomásnál elhelyezkedő Stimecz-ház, ahonnan érdemes felmenni a Vöröskői-forráshoz is.

Milleniumi kilátó

A több mint 20 évvel ezelőtt átadott szilvásváradi Milleniumi kilátóból pazar kilátás nyílik 13 környékbeli hegyvidéki falura, a minden évszakban más színben tündöklő bükki tájra, sőt az élesszeműek a Tátra hegycsúcsait is könnyedén kiszúrhatják a kilátó tetejéről. A gyakorlott kirándulók sokszor évszakonként kategorizálják a különböző túra ösvényeket, látnivalókat, ám szinte az összes internetes fórum azt állítja, hogy a kilátót mind a négy évszakban érdemes meglátogatni.

A kilátó könnyen megközelíthető a Milleniumi tanösvény felől, de akik nehezebben bírják a gyaloglást autóval is megközelíthetik ezt a fából készült 36 méteres impozáns építményt.

Lillafüred

„Meseautóban színezüst erdők során, repülünk a szívünk tavaszán."

Na de mégis mi köze van a Meseautó című film betétdalának Lillafüredhez? A válasz eléggé egyszerű, az 1934-ben bemutatott mozi több fontosabb jelenete is a lillafüredi Palotaszállóban játszódik, sokan még mindig ezzel a filmmel kapcsolják össze ezt a mesebeli tájat.

Nem is csoda, hogy sokakban nosztalgikus érzések törnek elő, mivel a szálló környezetében sétálva az ember tényleg egy '30-as évekbeli filmben érzi magát. A hotel melletti néhány éve felújított függőkert gyönyörű látványt nyújt és a pár lépésre található 20 méter magas vízesés is páratlan. A magyar irodalom egyik legnagyobb alakját is megihlette a táj, József Attila Lillafüreden írta meg Óda című szerelmes versét, mikor egy írókonferencia alkalmával Hámori-tó partjára érkezett.

Apropó Hámori-tó, a kastéllyal szemközti tó remek lehetőséget ad a csónakázásra, fantasztikus a kilátás a Palotaszállóra és a szemközti hegyekre.

Lillafüred nem csupán a szálló és környéke miatt nevezetes, ha egy kissé feljebb barangol az ember mindenképp érdemes felülni a libegőre is, amely segítségével a magasból tökéletesen átláthatjuk a végtelen tájat, mondjuk tériszonyosoknak nem túlzottan ajánlott.

Szerző: Bódis Tamás