Vegán salátatál

5 egyszerű étkezési szabály, amit érdemes megfogadni idén

Január az újévi fogadalmak hónapja, ilyenkor teszteljük élesben, tényleg be tudjuk-e tartani a szilveszterkor, sokszor elhamarkodottan tett fogadalmainkat. Sokan az étkezéssel kapcsolatban döntünk úgy, hogy változtatunk, de ahelyett, hogy komoly éhezéssel járó, egészségtelen diétákba fognánk, inkább a tudatosságra figyeljünk és a szervezetünket nem károsító étkezési szabályokat tartsunk be. A megfelelő étkezéshez táplálkozási szakértőt tanácsait gyűjtöttük össze cikkünkben.

Nem könnyű, de hasznos elindulni a megfelelő táplálkozás felé vezető úton. Ma már nullpontnak számít, hogy sok vizet igyunk, a Vogue három táplálkozási szakértő segítségével összeszedte, mit érdemes még betartanunk.

Ne méregtelenítsünk

A kutatások újra és újra kimutatták, hogy a „méregtelenítő” és a kalóriakorlátozó diéták nem működnek, mondja Rosemary Ferguson táplálkozási szakértő, aki azt tanácsolja, hogy szoktassuk le magunkat nassokról, és fogyasszunk helyettük friss élelmiszerekkel. Emellett együnk naponta háromszor, a fogások tartalmazzanak sovány fehérjét (a tányér negyede), összetett szénhidrátokat (a tányér negyede) és sok zöldséget (a tányér fele).

Következetes gondolkodásmód

A táplálkozáshoz hasonló módon kezdjünk el egészséges szokásokat kialakítani, amelyeket az év során folyamatosan betartunk – tanácsolja Eve Kalinik táplálkozási terapeuta. Hozzáteszi, hogy ne essünk kísértésbe, hogy extrém dolgokat próbáljunk ki, mert felborítja az anyagcserét hosszú távon.

Rostok

Növeljük a rosttartalmat az étrendünkben a gyümölcsök és zöldségek széles választékával. Ferguson azt javasolja, hogy különböző színű gyümölcsök és zöldségek legyenek a tányérunkon, amelyből bőségesen fogyasztunk.

Együnk a szezonnak megfelelően

Hasznos lehet az étkezési szokások módosítása az évszaktól függően.

„Cseréljük le a hideg, nyári salátákat a meleg változatra, a turmixokat pedig levesekre”

– tanácsolja Rhian Stephenson táplálkozási szakértő, aki szerint ugyanígy járjunk el nyáron is. Ez is egy jó módja annak, hogy friss, bio- és szezonális termékeket együnk.

Mozgás

A helyes étkezés mellett a mozgás is kulcsfontosságú a vércukorszint egyensúlyban tartásához és az étvágyunkat irányító leptin hormon szabályozásához – magyarázza Ferguson.

„A mozgás nem csak a súlyszabályozás és az izomtónus szempontjából kulcsfontosságú, hanem a hormonjaink egyensúlyában is” – teszi hozzá.

Nyitókép: Unsplash / Anna Pelzer