Fiatal család együtt meditál

5 életmódbeli rutin, hogyan érjük el a maximális mentális jólétet

Az, ahogyan eszünk, mozgunk, alszunk, iszunk és a technológiával kapcsolatba kerülünk, nagyban befolyásolja, hogyan érezzük magunkat.

Dr. Robin Berzin, a Parsley Health holisztikus orvosi rendelő alapítója, Állapotváltás című új könyvében a test optimalizálásának legújabb tudományát tárja fel a mentális egészség és az érzelmi jólét csúcspontjának elérése érdekében. Ebben egy 30 napos tervet vázol fel a kiégés legyőzésére, a szorongás megszüntetésére és az energia növelésére.

Berzin szerint, aki könyvében öt alapvető cselekvést emel ki, amelyek állítása szerint a legnagyobb hatással vannak a testünkre és az elménkre, a kutatások azt mutatják, hogy az, ahogyan eszünk, mozgunk, alszunk, iszunk és a technológiával kapcsolatba kerülünk, nagyban befolyásolja, hogyan érezzük magunkat.

„Rossz szolgálatot teszünk magunknak, amikor nem gondolunk arra, hogy a hangulatunkra milyen hatással van az, hogy mit eszünk minden nap, hogyan mozgunk minden nap, és hogyan érintkezünk a technológiával. Ezek a dolgok nem szokások, hanem lényegi elemei annak, hogy kik vagyunk, és meghatározó cselekedetei annak, hogyan érezzük magunkat."

A táplálkozás és az életmód az összes orvosi kimenetel 90%-áért felelős, ami azt jelenti, hogy ha úgy kezeljük ezeket a problémákat, mintha pusztán fizikaiak lennének, akkor nem jutunk el a probléma gyökeréhez. Ahhoz, hogy valóban jól érezzük magunkat, jobban oda kell figyelnünk. Az alábbi öt alapvető cselekvés, amely szorosan kapcsolódik az állapotváltozás eléréséhez:

1. Testmozgás az agy edzettségéért

Jó dolog, hogy mozgunk, de nem mindegy, hogyan. A mozgás az, ahogyan a testünk feldolgozza az érzelmeket, és amikor cross-funkcionális edzést végzünk, a testet és az elmét is edzhetjük. Tehát ha egy órás magas intenzitású intervallum tréninget végzünk, az agyunk azt hiheti, hogy egy oroszlán elől menekülünk, rontva ezzel az állandó harc vagy menekülés állapotát.

A csúcsra járatott mentális egészség érdekében keverjük az erőfejlesztés, a kardió és a kontrollált, idegrendszert lazító gyakorlatokat, például a jógát.

2. Az étel gyógyír a hangulatra

Nem mindegy, hogy mit eszünk. Meghatározza, hogy a szervezetünk mennyire jól kezeli a stresszt és építi az egészséges agyi kapcsolatokat. Például az omega-3 zsírsavak választása az omega-6 zsírsavakkal szemben döntő fontosságú az agyi gyulladások csökkentése és a hangulat javítása szempontjából. Túlzott mennyiségben az omega-6 – amely nagy mennyiségben található például a növényi olajokban – károsíthatja az agysejteket, fokozhatja a neuroinflammációt, és csökkentheti a szervezet szerotonin-felhasználási képességét.

Az omega-3-ak bevitelének jó módja, ha növényi alapú, leveles zöldekben, lazacban, tojásban és fermentált élelmiszerekben gazdag paleo étrendre térünk át, hogy megerősítsük a mikrobiomunkat.

3. Megfelelő alvás

A mentális egészség szempontjából kritikus fontosságú, hogy minden éjjel 7-8 órát aludjunk. Az alvás nem csak a pihenésről szól. A nap folyamán felhalmozódnak az idegméreganyagok és más agyi törmelékek; csak akkor tud az agy rendet tenni, amikor a test mély alvásban van. Ha ez a létfontosságú tisztítási folyamat kimarad, az idegméreganyagok felhalmozódhatnak, és kiszolgáltatottabbá tehetnek az Alzheimer-kór, a mentális/érzelmi instabilitás és a rossz döntéshozatal szempontjából. A Berkeley Egyetem szerint már egyetlen rosszul eltöltött éjszaka is 30%-kal fokozhatja a szorongást.

4. A technológiával való kapcsolatod újraértékelése

Az átlag amerikai napi 11 órát tölt képernyőre bámulva, ami nyilvánvalóan rosszat tesz az agyunknak. A képernyők növelik a szorongás, a depresszió, a magányosság és az alacsonyabb önbecsülés érzését. Arról nem is beszélve, hogy mennyire befolyásolja az alvási szokásokat. Nem a kék fény az egyetlen bűnös, a képernyők kiváltják az üss vagy fuss reakciót, ami növeli a kortizolszintet, és a természetes lefekvés előtti jelzések nélkül a hiper-riadtság állapotában hagy minket.

Ennek érdekében érdemes este 9-10-kor kikapcsolni minden képernyőt, és korlátozni a közösségi médiára szánt időt napi egy órára.

5. Alkoholfogyasztás korlátozása

Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy az alkohol mennyire befolyásolja az alvásunkat és felerősíti a szorongás és a depresszió szintjét. Természetesen, van egy fontos határvonal az alkoholfogyasztás, a visszaélés és a függőség között.

(Nutritious Life)

Nyitókép: Shutterstock / fizkes