Az 5 perces szabálytól a steakednek olyan íze lesz, mint az étteremben
Ha úgy érzed, hogy a steak sütés minden csínját-bínját elsajátítottad, de még mindig nem tökéletes a végeredmény, akkor valószínűleg már csak az 5 perces szabály hiányzik a receptből. Persze a megfelelő hús választása és a jó fűszerezés után.
De mi is az az 5 perces szabály?
Elsőre biztosan a sütés idejére gondoltál. Pedig ez az 5 perces szabály nem a hús sütéséről, hanem a pihentetéséről szól.
Ahogyan nekünk is szükségünk van a rohanó mindennapokban egy kis szusszanásra, úgy a steaknek is kell egy kis idő a pihenésre a sütés után. Tedd a bélszínt nyugodtan egy vágódeszkára és hagyd pihenni öt percig.
Persze tudjuk, hogy nagy a kísértés, hogy rögtön belevágjunk és megkóstoljuk, de öt percig minimum hagyjuk pihenni sütést követően. Az eredmény pedig sokkal szaftosabb és ízletesebb lesz.
Ez is érdekelhet: 4 könnyű, nyári salátaöntet, amit otthon is elkészíthetsz
Miért jó?
Ez most így lehet túl könnyűnek hangzik, de ez az ötperces szabály garantáltan javítja a házi készítésű steaket. De miért is?
Mert lehetővé teszi, hogy a szaft újra felszívódjon és újra eloszoljon a húsban ahelyett, hogy a vágódeszkára folyna ki.
J. Kenji Lopez-Alt séf szerint a módszer mögött tudomány áll. Ahogy a steak sül, az izomrostok beszűkülnek és összezsugorodnak, így az ízes folyadék csak a felszínre kerül. Ha azonnal felszeleteljük, kiömlik, és egy száraz, íztelen húsdarabot hagyunk magunk után. Ha azonban vársz a szeleteléssel, az izomrostoknak lesz esélyük ellazulni, és helyet adnak a szaftnak.
Így csináld!
Roppant egyszerű: Miután megsütötted a steaked (függetlenül a módszertől), tedd át egy vágódeszkára, és hagyd ott. Ha elsétálunk és fizikailag is otthagyjuk, akkor kevésbé lesz nagy a kísértés, hogy felvágjuk. A legjobb eredményt 10 perc pihentetés után kaphatjuk, de ha képtelen vagy ennyit várni, akkor az öt perc is tökéletesen tud működni. Állíts időzítőt a telefonodra, mely jelzi neked, ha lejárt az idő. Ezután nem marad más hátra, mint felszeletelni az extrán szaftos húst és élvezni az ételt.
Nyitókép: Shutterstock
(PureWow)