Egy megsütött steak

Az 5 perces szabálytól a steakednek olyan íze lesz, mint az étteremben

Ha úgy érzed, hogy a steak sütés minden csínját-bínját elsajátítottad, de még mindig nem tökéletes a végeredmény, akkor valószínűleg már csak az 5 perces szabály hiányzik a receptből. Persze a megfelelő hús választása és a jó fűszerezés után.


De mi is az az 5 perces szabály?

Elsőre biztosan a sütés idejére gondoltál. Pedig ez az 5 perces szabály nem a hús sütéséről, hanem a pihentetéséről szól.

Ahogyan nekünk is szükségünk van a rohanó mindennapokban egy kis szusszanásra, úgy a steaknek is kell egy kis idő a pihenésre a sütés után. Tedd a bélszínt nyugodtan egy vágódeszkára és hagyd pihenni öt percig.

Persze tudjuk, hogy nagy a kísértés, hogy rögtön belevágjunk és megkóstoljuk, de öt percig minimum hagyjuk pihenni sütést követően. Az eredmény pedig sokkal szaftosabb és ízletesebb lesz.

Miért jó?

Ez most így lehet túl könnyűnek hangzik, de ez az ötperces szabály garantáltan javítja a házi készítésű steaket. De miért is?

Mert lehetővé teszi, hogy a szaft újra felszívódjon és újra eloszoljon a húsban ahelyett, hogy a vágódeszkára folyna ki.

J. Kenji Lopez-Alt séf szerint a módszer mögött tudomány áll. Ahogy a steak sül, az izomrostok beszűkülnek és összezsugorodnak, így az ízes folyadék csak a felszínre kerül. Ha azonnal felszeleteljük, kiömlik, és egy száraz, íztelen húsdarabot hagyunk magunk után. Ha azonban vársz a szeleteléssel, az izomrostoknak lesz esélyük ellazulni, és helyet adnak a szaftnak.

raw meat on brown wooden tablePhoto by Edson Saldaña on Unsplash

Így csináld!

Roppant egyszerű: Miután megsütötted a steaked (függetlenül a módszertől), tedd át egy vágódeszkára, és hagyd ott. Ha elsétálunk és fizikailag is otthagyjuk, akkor kevésbé lesz nagy a kísértés, hogy felvágjuk. A legjobb eredményt 10 perc pihentetés után kaphatjuk, de ha képtelen vagy ennyit várni, akkor az öt perc is tökéletesen tud működni. Állíts időzítőt a telefonodra, mely jelzi neked, ha lejárt az idő. Ezután nem marad más hátra, mint felszeletelni az extrán szaftos húst és élvezni az ételt.

Nyitókép: Shutterstock

(PureWow)