Szobanövények

8 tipp, hogyan gondozzuk a szobanövényeket télen

Bár a szobanövényeknek nem kell elviselniük a havat és a hideg szelet, az otthoni termesztési feltételeken is hangolnunk kell a téli időszakban. Mutatjuk, mire érdemes odafigyelni.

Csökkentsük az öntözést

Télen lényegesen kevesebb fény ér mindent, így az öntözésből is érdemes visszavenni. Minél több napfényt kap egy növény, idővel annál szomjasabb lesz. Télen, a korlátozott napfény mellett a növények kevesebb vizet használnak fel, mint amikor tavasszal és nyáron aktívan növekednek. Ha egy növényt átlagosan egyszer öntözünk hetente, a téli időszakban érdemes ezt kéthetente tenni csak.

Ahelyett, hogy mindig szigorú ütemterv szerint locsolunk, jobb, ha öntözés előtt ellenőrizzük, milyen a növény földjének a tapintása. Dugjuk az ujjunkat legalább egy hüvelyknyire a talajba és ha azt érezzük, hogy kiszáradt, alaposan öntözzük meg a növényt. Ha nedves, várjunk még néhány napot, és ellenőrizzük újra a talajt. Az ujjaink helyett használhatunk nedvességmérőt, írja a Better Homes&Gardens.

Elegendő napfény

Télen a növények kevesebb napfényt kapnak, mint tavasszal és nyáron, ezért ha tudjuk, tegyük őket közelebb az ablakokhoz, hogy a lehető legtöbb fény érje őket. Fordítsuk meg a cserepeket hetente negyed fordulattal, hogy a növények minden oldala időről időre napfényt kapjon.

Néhány elhullajtott levél még nem a világ vége

Főleg azoknál a növényeknél tapasztalhatjuk azt, hogy lehullott néhány levelük, amiket kültérről hoztunk be a téli idejére. Ez teljesen normális, mivel alkalmazkodnak a beltéri alacsonyabb fényszintjéhez. Ha a növényeink az egész évet bent töltik a szobában, akkor is elhullathatnak néhány levelet az évszakok változása miatt, emiatt nem kell aggódni.

Kerüljük a szélsőséges hőmérsékleteket

Az átlaghőmérséklet, amiben mi jól érezzük magunkat, megfelelő a legtöbb szobanövény számára télen. De a hőmérséklet szélsőséges változásai – akár csak rövid időre – problémákat okozhatnak. Tartsuk távol a növényeket a hideg huzattól és a radiátoroktól is, mivel a hirtelen meleg vagy hideg megterhelheti a növényeket, hidegkárosodást okozhat, vagy éppen ropogósra száríthatja őket.

Szüneteltessük a műtrágya adagolását

A legtöbb szobanövény télen pihen, nagyon keveset nőnek, ha egyáltalán nőnek. Mivel nem termelnek új leveleket és szárakat, nem igényelnek műtrágyát. Hagyjuk abba a műtrágyázást (már ősszel), és csak tavasszal kezdjünk neki újra, mikor a növények több napfényt kapnak, ami újra aktív növekedésre sarkallja őket.

Ellenőrizzük a kártevőket

A tél kiváló időszak az apró nedvszívó rovarok, például a levéltetvek felbukkanására. A takácsatka egy másik gyakori téli kártevő, miután szereti a meleg, száraz körülményeket. Minden öntözéskor ellenőrizzük a növények leveleinek alsó oldalát is, valamint a szárakat is.

Ha kártevőket találunk valamelyik növényen, próbáljuk meg az ujjainkkal vagy alkohollal átitatott vattakoronggal letörölni őket. Nagy fertőzések esetén a rovarirtó szappan és a neemolaj biztonságosabb megoldás a szobanövények kártevőitől való megszabadulásra.

Növeljük a páratartalmat

A fűtött otthonok levegője a téli hónapokban általában szárazabb. A legtöbb szobanövény, különösen azok, amelyek a világ trópusi területeiről származnak, a legjobban akkor nőnek, ha a páratartalom 40-50 százalék között van, de a téli páratartalom jóval alacsonyabb, általában 10-20 százalék az otthonokban. A növények körüli páratartalom növelésének egyszerű módja az, ha csoportosítja őket. A virágföldből elpárolgó víz, valamint a leveleken keresztül természetesen elvesző víz növeli a relatív páratartalmat a növények körül.

Egy másik egyszerű módszer a páratartalom növelésére, ha a növényeket kavicsokkal és vízzel töltött tálcákra helyezzük. Az edények aljának a vízszint felett kell lennie, hogy elkerüljük a gyökérrohadást. Ahogy a víz elpárolog, nedvesebb mikroklímát hoz létre a szobanövények számára.

Ne most ültessük át a növényeket

A növények jól viselik az áttültetést, amikor aktívan fejlődnek, ezért a tavasz és a nyár a legjobb időszak erre. Bár kísértést érezhetünk, hogy most essünk neki ennek a procedúrának, ezzel sokkolhatjuk az alvó vagy pihenő szobanövényeket, úgyhogy inkább várjunk még egy kicsit ezzel.

Nyitókép: Shutterstock / L. Feddes