Idősebb pár a tengerparton

Egy intelligencia típus lehet a boldog házasság titka

Egy férfi verbális intelligenciája segít megjósolni a hosszabb házasságot, ami arra utal, hogy boldogabb is – derül ki egy új kutatásból.

A magasabb verbális IQ azt is előre jelzi, hogy a kapcsolat elején házasodnak.

A magasabb verbális intelligencia különösen vonzó a fiatalabb nők számára, állapította meg a tanulmány. Talán a házasság hosszú távon a legfontosabb, hogy valaki olyan legyen, aki jól tud beszélgetni.

Valójában az intelligencia minden aspektusa segített megjósolni a házasság hosszát, csak a verbális intelligencia volt az, ami kiemelkedett. Ennek az oka valószínűleg az volt, hogy könnyebb észrevenni, mint a numerikus vagy logikai intelligenciát.

Egy másik fontos tényező a házassági egyenletben, amelyet a kutatók kidolgoztak, a férfi autója volt. Az újabb és drágább autóval rendelkező férfiak szintén nagyobb valószínűséggel maradtak hosszabb ideig házasok.

A pszichológusok az autót a férfi társadalmi státuszának jeleként használták. Vagyis, valóban a magasabb társadalmi státusz kapcsolódik a hosszabb házassághoz.

„A páva titokzatos farkának a párzási sikerre gyakorolt hatásával párhuzamosan [...] az emberi intelligencia közvetlen pozitív hatással van az emberi párválasztási esélyekre a házasság szempontjából”

– írják a tanulmány szerzői.

Hozzáteszik, eredményeik alapján arra a következtetésre jutottak, hogy a verbális intelligencia, azaz a könnyebben megfigyelhető intelligenciatípus különösen jósolta a házasságkötés valószínűségét, míg a nehezebben megfigyelhető numerikus és logikai intelligencia a verbális intelligenciával azonos mértékben jósolta a házasságban maradás valószínűségét is.

Nyitókép: Shutterstock