Válófélben lévő házaspár

Az egyetlen és legjobb módja a válás szélén álló házasság megmentésének

Manapság sajnos egyre sűrűbben hallhatjuk akár a baráti körünkben, vagy távolabbi ismerősöktől, hogy az egykor boldog házasok ma már a válásukat fontolgatják. Pedig lenne megoldás arra, hogy a válás szélén álló házasságokat megmentsük, csak kevesen tudják, hogy hogyan.


A legtöbb házasság a félre csúszott kommunikáción megy el. Elég egy évekkel ezelőtti rossz mondat az egyik féltől, amit cipelünk megoldatlanul magunkkal és görgetjük vele tovább a sérelmeket, ahhoz, hogy egy kapcsolat szinte visszafordíthatatlanul tönkre menjen. De mit tehetünk akkor, ha ez már bekövetkezett és a válás/szakítás szélére kerülünk?

A válás szélén álló házasság megmentésének #1 módja 

A kiút a rossz kommunikációs csapdából a zéró negatív hozzáállás. Ennek során mindkét fél vállalja, hogy tartózkodik a lekicsinyléstől, a negatív megjegyzésektől és viselkedésformáktól.

Ehhez elengedhetetlen, hogy a pár mindkét tagja szigorúan elkötelezze magát és nem csak átmenetileg, hanem mindig. Fontos, hogy a negatív, nem építő jellegű kritikát is kerüljük el. Ez sokszor nem is szavakban jelenik meg. Lehet egy érintés, egy pillantás, egy szemforgatás, vagy széttett kezek.

Bárhogyan is jelenik meg a kritika a kapcsolatban az üzenete az lesz, hogy az egyik fél felsőbbrendű, a másik pedig alsóbbrendű. Ez pedig kellemetlen érzés lesz a lent lévő személy számára. A durva szavak pedig súlyos szorongást is kiválthatnak a másik félben.

Ezután már sajnos elkerülhetetlen, hogy a bántott, kritizál fél reakciója is a váláshoz/szakításhoz vezet.

De akkor hogyan mondjunk építő kritikát?

Egy biztonságos, egészséges beszélgetést érdemes így kezdeni:

„Van valami, amit nehezen viselek el és szeretném ezt megosztani veled. Tudunk erről most beszélni?”

Ezzel tiszteletben tartjuk a másik érzéseit és felajánljuk neki, hogy ha nincs jó lelki passzban, akkor választhat másik időpontot a beszélgetésre. Ezután azonban a másik félnek nyitottnak kell lennie egy új időponttal a kommunikációra.

Ez egy második lépés az egészséges, konstruktív környezet megteremtéséhez. A legelső azonban továbbra is a zéró negativitás. Ez egy könnyen megjegyezhető, azonban annál inkább nehezen betartható szabály, amit sokat kell gyakorolni és ehhez türelmesnek kell lennetek egymással.

Nyitókép: Shutterstock

(Your Tango)