Margit hercegnő és Antony Armstrong-Jones

Partik, hűtlenség és válás — ilyen volt Margit hercegnő botrányokkal teli házassága

Margit hercegnő úgy vonult be a történelembe, mint a királyi család egyik leglázadóbb személyisége. Fotográfus férjével sokak szerint kiegészítették egymást, házasságukat mégis viszályok, megcsalások és botrányok jellemezték. Alábbi cikkünkben kettejük kicsit sem hétköznapi kapcsolatát vesszük végig.


Ki volt a szerencsés, aki elrabolta a hercegnő szívét?

Antony Armstrong-Jones 1930. március 7-én született egy walesi ügyvéd fiaként. Szülei még fiatalkorában elváltak, nővérével pedig anyjukkal maradtak, aki nem sokkal később feleségül ment Lawrence Parsonshoz, Rosse hatodik grófjához. A családja anyagi helyzete és rangja ellenére nem volt boldog a gyermekkora, hiszen sosem kapta meg a szükséges anyai szeretetet.

Margit hercegn\u0151 \u00e9s Antony Armstrong-Jones

Fotó: Getty

16 éves korában gyermekbénulással kórházba került, ahol fél éven keresztül kezelték. A bent töltött ideje alatt egyetlen látogatója a nővére volt. Édesanyja egyszer sem tette be a lábát a kórházba. Ez a negatív élmény valószínűleg erősen meghatározta a jellemét és a nőkkel való kapcsolatát.

Fotográfusként nagy sikereket ért el, későbbi éveiben például albumborítókat is készített, képeskönyvet adott ki, valamint a királyi család hivatalos fényképészeként is tevékenykedett.

Kapcsolatuk kezdete és házasságkötésük

A külső szemlélőknek hirtelennek tűnhetett az eljegyzésük bejelentése, hiszen korábban még csak pletykák sem szóltak a pár románcáról. A valóság azonban az, hogy kezdetben viszonyukat teljesen titokban tartották, távol az újságíróktól.

A férfi korábban már dolgozott II. Erzsébet királynő és Fülöp herceg fotósaként, Margit hercegnővel mégis egy vacsorapartin találkoztak először 1958-ban. Az éjszaka után a hercegnő felkérte újdonsült ismerősét, hogy készítse el róla a születésnapi portréját. Ezt az eseményt A korona című sorozat második évadjában is bemutatták.

Eljegyzésüket hosszú udvarlást követően 1960 februárjában hozták nyilvánosságra, nem sokkal az után, hogy a királynő bejelentette, hogy várandós András herceggel. 1960. május 6-án keltek egybe, és ez volt az első királyi menyegző, melyet közvetítettek a televízióban. A nagy eseményt így 300 millió ember tudta figyelemmel kísérni.

Kezdetben a külső szemlélők számára úgy tűnhetett, a frissen egybekelt pár kapcsolata kiegyensúlyozott, hiszen személyiségükben sok közös pont volt. Mindketten energikusak, hiúak és önimádók voltak, modern felfogásukról pedig úgy vélték, képesek vele új színt vinni a királyi család hagyományokhoz ragaszkodó világába.

Az általuk rendezett vacsorapartikra művészeket, színészeket, rocksztárokat és más érdekesnek vélt személyeket invitáltak meg. Kapcsolatukat mi sem szemlélteti jobban, mint az a kis játékuk, mellyel hivatalos összejöveteleken és egyéb eseményeken is szórakoztatták magukat:

A szabályaik szerint, amikor egyikük észrevett egy közhelyes megszólalást az egyik vendégtől, akkor letéptek egy csipet kenyeret és maguk elé helyezték. Az este végén az nyert, akinek a megszámlálás után több kenyere volt.

Megcsalás, szeretők, válás

Margit hercegn\u0151 \u00e9s Antony Armstrong-Jones

Fotó: Getty

A rózsaszín köd hamar feloszlott a szerelmesek fölött, hiszen 1966-ban gyakoriak lettek a megcsalásról szóló pletykák. Armstrong-Jonesról már a házasság megkötése előtt is voltak olyan szóbeszédek, hogy hűtlen volt Margithoz. Többen azt feltételezték, hogy a férfiakhoz is vonzódik. A legkitartóbb elméletek Jeremy és Camilla Fryval való szoros kapcsolatáról szóltak, akik akkor házasok voltak.

A Korona című sorozatban úgy ábrázolták őket, mintha hárman lennének a viszonyban, 2008-ban pedig egy DNS-teszt bebizonyította, hogy Camilla gyermekének — aki pár hónappal Margiték házasságkötése után született — vér szerinti apja valóban Antony volt.

Emellett az is felmerült a rajongókban, hogy a férfi Eremy Fry-el is kapcsolatban állhatott, aki a tervek szerint tanú lett volna az esküvőn. Az utolsó pillanatban visszalépett egy állítólagos betegség miatt, bár egyes hírek szerint valójában azért, mert a sajtó kiderítette, hogy 1952-ben letartóztatták őt „kisebb homoszexuális bűncselekmény" miatt.

Nicky Haslam belsőépítész egy alkalommal azt állította, hogy neki is volt egy romantikus kapcsolata Tonyval nem sokkal a Margit hercegnővel kötött házasság előtt.

Margit hercegn\u0151 \u00e9s Antony Armstrong-Jones

Fotó: Getty

„Nem voltam szerelmes fiúkba, de néhány férfi volt már szerelmes belém"

— válaszolta egyszer a hercegnő férje egy interjú kérdésére. Ennél részletesebben sosem nyilatkozott a témában.

Férfiak mellett több nővel is összefonódott a neve, miközben a királyi család része volt, például 1969-ben viszonyba keveredett Lady Jacqueline Rufus-Isaacs-szal.

Margit hercegnőnek szintén több szeretője volt abban az időben, a legjelentősebb kapcsolata pedig 1973-ban kezdődött, amikor megismerkedett az akkor 25 éves kertésszel, Roddy Llewellynnel.

Helena Bonham Carter aki Margit hercegnőt alakította A korona harmadik és negyedik évadjában — a szerepe előtt felkereste Llewellynt. A színésznő így nyilatkozott a beszélgetésükről:

„Azt mondta, hogy éppen a megfelelő időben találtak egymásra (a hercegnővel). Mindketten nagyon elveszettek voltak, kissé kívülállónak érezték magukat, nem egészen fogadta el őket a család, vagy nem voltak elég jók. Az önbizalmát valóban aláásta a házassága felbomlása. A férfi ráadásul szórakozást is adott neki egy olyan időszakban, amikor nem sok öröme volt."

Armstrong-Jones válási igényét Margit magántitkárjának, Lord Nigel Napiernek kellett telefonon közölnie. A hercegnő így reagált a hír hallatán:

„Köszönöm, Nigel. Azt hiszem, ez a legjobb hír, amit valaha közöltél velem."
Margit hercegn\u0151 \u00e9s Antony Armstrong-Jones a gyermekeikkel

Fotó: Getty

Válásuk 1978 júliusában lett hivatalos. Különválásuk azért is említésre méltó, hiszen évszázadok óta ők voltak az elsők a brit királyi családban, akik véget vetettek a házasságuknak. Anthony a későbbi években újranősült, egykori kedvesével barátok maradtak, két gyermeküket pedig közösen nevelték.

Nyitókép: Getty