Interjú a herceggel, jelenetkép

Interjú a herceggel: ez az igazság a Netflix-film sztorija kapcsán

Az új Netflix-film, az Interjú a herceggel Gillian Anderson, Billie Piper, Keeley Hawes és Rufus Sewell főszereplésével meséli el András herceg botrányos interjújának valós történetét, amely bemutatja a hírhedt szexuális bűnözővel, Jeffrey Epsteinnel való kapcsolatát.


De mint sok igaz történeten alapuló tévésorozat és film esetében, különösen, ha a királyi családról van szó, néha nehéz eldönteni, hogy mi az, amit a történet drámaisága miatt gyártottak, és mi az, ami valóban megtörtént. Összegyűjtöttünk pár pillanatot a filmből, ami kérdéseket vethet fel.

​Vajon András herceg tényleg olyan megszállottan szerette a mackóit, mint ahogyan azt a film ábrázolja?

Állítólag igen. A Sun 2022-es számának adott interjújában egy korábbi Buckingham-palotai szobalány mesélt arról, hogy milyen tapasztalatai voltak András herceg 72 plüssjátékának méret szerinti rendezésével az 1990-es években.

Még egy napos képzésen is részt vettem. Annyira különös volt. Elvégre egy felnőtt férfi volt, aki a Falkland-szigeteken szolgált. Mindegyiket gondosan el kellett helyezni. Fél órába telt, míg elrendeztem őket. Aztán lefekvéskor le kellett vennem az összes mackót, és el kellett rendeznem őket a szobában. Mindegyiknek megvolt a maga helye. Ha ezt nem megfelelően csinálták, a herceg elveszítette a türelmét

− mondta akkor.

​Vajon András herceg csapata vetette fel az interjú ötletét?

Andrásék bevallottan másfajta interjút szerettek volna eredetileg, egy úgynevezett „puff piece-t”, azaz ajnározó cikket. A Newsnightnál azonban nem csinálnak ilyet. Aztán néhány hónappal később meghívták a Newsnight munkatársait a palotába, hogy találkozzanak Amandával. De volt egy piros vonal − Jeffrey Epsteinről nem lehet kérdezni. Ezt ismét visszautasították. A dolgok azonban hirtelen éles fordulatot vettek, amikor Jeffrey Epsteint letartóztatták − és András csapata végül beleegyezett, hogy Emily Maitlis interjút készítsen a herceggel.

​Emily Maitlis kutyája tényleg vele jött?

Források szerint Emily whippetjét, Moodyt valóban gyakran látták a munkahelyén. Azonban a kutya nagyon ritkán jelenik meg a filmben, és ennek az az oka, hogy a Maitlis-t alakító Gillian Anderson nem jött ki jól vele.

​Jason Stein, András herceg publicistája kilépett az interjút megelőzően?

Tényleg otthagyta az állását, de nem olyan drámai módon, mint ahogy a filmben van. A Times arról számolt be, hogy a távozás „közös megegyezéssel" történt.

​András herceg megjegyzéseket tett Emily Maitlis ruhájára?

Interj\u00fa a herceggel, jelenetk\u00e9p

Fotó: Profimedia

Bár a herceg nem kommentálta Emily „nadrágját" valójában, a mondat a médiában tapasztalt szexizmust érzékeltette.

​Beatrix hercegnő ott volt a szobában András herceg és a BBC találkozóján?


Valóban a szobában volt az interjú körüli tárgyalásokon.

El tudod képzelni, hogy a Buckingham-palotában a királyi család egy tagjával szexuális bűncselekményekről akarsz beszélni? És most a lánya előtt kell ezt megtennem

− nyilatkozott Emily.

​Jeffrey Epstein elment Beatrix hercegnő 18. születésnapi partijára?

Interrj\u00fa a herceggel, jelenetk\u00e9p

Fotó: Profimedia

A film arra hivatkozik, hogy Epstein részt vett a hercegnő születésnapi ünnepségén, és ez valóban megtörtént.

​András herceg tényleg úgy gondolta, hogy jól sikerült a BBC Newsnight interjúja?

Ez is igaz − a csapata kezdetben nem vette észre, hogy mennyire katasztrofálisan sikerült.

A könyvében Sam McAlister, az interjú producere így emlékszik rá:

Alig hittem el, hogy az emberei nem állították le az interjút. Én a következmények ellenére is megtettem volna. Arra számítottam, hogy Amanda Thirsk zaklatott lesz, a herceg pedig aggódni fog, de ő mosolygott, és a herceg is feldobottnak tűnt. Aztán rájöttem: szerinte jól ment a dolog.

​Vajon a néhai királynő valóban támogatásáról biztosította az interjút?

Emily és Esme Wren (a BBC Newsnight akkori szerkesztője) is megerősítette, hogy a királynő „tudott" az interjúról, de nem hagyta jóvá. Az igazi aggodalmak csak azután kezdődtek, hogy meglátta az interjú átiratát.

Emily így nyilatkozott:

Csak szombaton, amikor a királynő már elolvasta az egész átiratot, kocogtatták meg a herceg vállát a biztonsági emberei. És azt mondták, »Uram, lehet, hogy velünk kell jönnie«. A királynő előbb döbbent rá, mint tartalmaz az interjú, mint András.

Forrás: Glamour

Nyitókép: Profimedia