Akik betartják ezeket a szabályokat, boldog párkapcsolatban élnek

Akik betartják ezeket a szabályokat, boldog párkapcsolatban élnek

A hosszú évek óta boldog párkapcsolatban élő emberek nem véletlenül azok. A kapcsolat mindkét tagjának aktív szerepet kell játszania abban, hogy a kapcsolatuk jó legyen. Erre pedig időt és energiát kell szánni. Íme 3 párkapcsolati szabály, amik betartásával garantált a boldog, hosszú közös élet.


1. Ne felejts el kíváncsi maradni!

A változás párként és egyénenként is kockázatot igényel. A kockázathoz pedig elengedhetetlen a kíváncsiság. Ha pedig együtt vagytok kíváncsiak, az óriási tanulási élményekhez vezet, melyek garantáltan megerősítik a kapcsolatot.

„A nehéz vagy kihívást jelentő helyzetekben mindketten tanulhattok abból, ami miatt ezek a helyzetek nehézzé válnak számotokra”

– mondja Janet Zinn, New York-i LCSW és párterapeuta.

„És fejlődni fogtok a folyamat során. Ily módon mindketten büszkék lesztek magatokra és egymásra, ahogyan eljutottatok a másik oldalra.”

2. A „te” kijelentések helyett használj „én-t”!

Amikor felvázolsz a párodnak egy kapcsolati problémát, akkor azt úgy fogalmazd meg, hogy az azt szemléltesse, hogy te hogyan érzed magad a szituációban. Ne arra koncentrálj, hogy a párod mit csinált vagy nem csinált rosszul. Ugyanis ha túlságosan a hibáztatásra összpontosítasz, az vádaskodásnak tűnhet, így a partnered könnyebben elzárkózhat attól, hogy meghallja, amit igazán mondani szeretnél.

3. Ne vedd semmibe a párod érzéseit!

A boldog házasság a kölcsönös tiszteleten, bizalmon és biztonságon alapszik. Ha az egyik fél a párkapcsolatban nem érzi úgy, hogy az érzéseit tiszteli a másik fél, akkor az a kapcsolat előbb-utóbb megroskad.

Az egyik leggyakrabban előforduló tiszteletlenség a párkapcsolatban az az érzelmi érvénytelenítés. Ez azt jelenti, hogy a másik fél érzelmeit nem vesszük komolyan és azt sugalljuk felé, hogy őrült, bolond, vagy a kettő kombinációja.

„Amikor az egyik fél kifejezi valamilyen érzését a partnerének, akkor az a partner dönthet arról, hogyan reagál rá”

– magyarázza Hanalei Vierra családterapeuta.

„Ez a választás pedig annak lesz az eredménye, hogy vagy kapcsolatba lépsz a partnereddel, vagy távolabb lököd őt magadtól.”

Nyitókép: Shutterstock