COVID-19 vírus

A COVID-hoz kapcsolódó cukorbetegség átmeneti lehet

Az új eredmények szerint a súlyos COVID-19-ben szenvedő betegeknél a kórházi kezelés során kialakult cukorbetegségnek csak átmeneti formája alakulhat ki, és a vércukorszintjük később normalizálódhat.


A kutatók 594 olyan beteget vizsgáltak, akiknél a COVID-19 miatt kórházi kezelés alatt cukorbetegség jelei mutatkoztak, köztük 78 olyan beteget, akiknél korábban nem diagnosztizáltak cukorbetegséget. A korábban már cukorbetegséggel rendelkező betegekhez képest az újonnan diagnosztizált betegek közül sokaknak kevésbé súlyos vércukorproblémái, de súlyosabb koronavírusa volt.

Nagyjából egy évvel a kórházból való távozás után az újonnan diagnosztizált betegek 40 százaléka visszatért a cukorbetegség határértéke alatti vércukorszintre – számoltak be a kutatók a Journal of Diabetes and Its Complications című szaklapban.

„Ez azt sugallja számunkra, hogy az újonnan diagnosztizált cukorbetegség átmeneti állapot lehet, amely a COVID-19-fertőzés akut stresszhelyzetéhez kapcsolódik. Eredményeink arra utalnak, hogy ... az inzulinhiány, ha egyáltalán előfordul, általában nem tartós. Ezeknek a betegeknek csak rövid ideig lehet szükségük inzulinra vagy más gyógyszerekre, ezért kritikus, hogy az orvosok szorosan kövessék, figyeljék őket, hogy lássák, javul-e állapotuk, és ha igen, mikor”

– idézi Dr. Sara Cromer, a tanulmány társszerzőjének és a bostoni Massachusetts General Hospital munkatársának közleményét a Reuters.