Női lábak habos fürdővízben

A forró fürdővel ugyanannyi kalóriát égethetünk el, mint egy 30 perces sétával

Egy új kutatás szerint az említett tevékenységek egy pihentető forró fürdő áldásos hatással van a testünkre és az agyunkra – és korántsem időpocsékolás.

Most egy újabb okunk van arra, hogy a Loughborough Egyetem kutatásának köszönhetően, amelyet a Temperature című folyóiratban tettek közzé, beiktassunk egy kis pihenést és kikapcsolódást a napirendünkbe: egy forró fürdőben való lazítással ugyanannyi kalóriát égethetünk el, mint egy 30 perces sétával, körülbelül 140 kalóriát.

Az egész a test maghőmérsékletéről szól, magyarázzák a tudósok, és arról, hogy mit tesz a szervezet anyagcseréjével. Ennek megállapításához a kutatók 14 férfit vontak be, hogy 60 percig kerékpározzanak vagy 60 percig üljenek egy 40 fokos fürdőben. A céljuk az volt, hogy e konkrét tevékenységek kijelölésével a résztvevők testmaghőmérsékletét emeljék meg az adott óra alatt. A 60. percben nyomon követték a kalóriaégetést, és 24 órával később vércukorszintet is mértek, írja az EatingWell.

A 60 perces biciklizés sokkal több kalóriát égetett el, de a forró fürdő biztosan nem volt következmények nélküli. Csak ülve körülbelül 50 kalóriát égetünk el óránként, ami azt jelenti, hogy a forró kádban való lazulás jóval több kalóriát éget el. A kádban töltött idő ráadásul hasonló gyulladáscsökkentő választ váltott ki, mint amit edzés után érhetünk el.

„Ez arra utal, hogy az ismételt passzív fűtés [mint például a forró fürdőben vagy szaunában való ücsörgés] hozzájárulhat a krónikus gyulladás csökkentéséhez, amely gyakran jelen van a hosszú távú betegségek, például a 2-es típusú cukorbetegség esetében”

– magyarázza Steve Faulkner, a Loughborough Egyetem munkatársa és a tanulmány társszerzője.

Egy másik, a The Journal of Physiology nevű folyóiratban megjelent tanulmány szerint a 8 héten át tartó rendszeres forró fürdőzés csökkentheti a vérnyomást, valószínűleg a nitrogén-oxid szintjének növekedése miatt (amely tágítja az ereket, és ezáltal csökkenti a vérnyomást).

Érdemes megjegyezni, ez egy rendkívül kicsi és rövid távú vizsgálat volt, és a résztvevők mind férfiak voltak. További kutatásokra van szükség annak megállapítására, hogy ugyanez igaz-e a nőkre is, és hogy ezek az eredmények érvényesek-e a különböző hátterű emberek körében.

Amíg többet nem tudunk, fontos szem előtt tartani, hogy a forró fürdő biztosan nem helyettesítheti a testmozgás összes egészségügyi előnyét. Az viszont biztos, hogy a fürdőzés határozottan fokozhatja a mentális egészséget – és ennek a most megjelenő kutatásnak köszönhetően van egy tippünk arra, hogy esetleg a fizikai egészségre is jótékony hatással lehet.

Nyitókép: Shutterstock / Breslavtsev Oleg