Laboratóriumban vizeletmintát tartó kéz

A jövő táplálkozásának kulcsa tényleg a vizeletünkben lehet?

A vízhiány és az üvegházhatású gázok kibocsátásának növekedése elég komoly éghajlati problémát jelent, annyira, hogy a tudósok mindenre hajlandóak legyenek a világ megmentése érdekében. Az egyik trükk a biogazdálkodási arzenálunkban? Az emberi vizelet újrafelhasználása, mondják.

Tudósok egy csoportja kedden az AFP-nek azt nyilatkozta, hogy az emberi vizelet jobb módszer lehet a nagyüzemi mezőgazdasági termékek megtermékenyítésére, mint a gazdálkodók jelenlegi módszere.

A növényeknek nitrogénre, foszforra és káliumra van szükségük a növekedéshez és a terméshez, de e műtrágyák modern kémiai változatai növelik az üvegházhatású gázokat és lakhatatlanná teszik a vízi utakat.

Itt lép be a képbe, amely az emberi ürülék a fentiek mindegyikét tartalmazza. Julia Cavicchi, az amerikai Rich Earth Institute munkatársa elmondta, hogy a vizelet a szennyvízben található nitrogén mintegy 80 százalékát és a foszfor több mint felét teszi ki.

Ez egy olyan gazdag erőforrás, amelyet az agrárvállalkozások hasznosíthatnának, ha kiépülne a vizeletelvezető és -gyűjtő infrastruktúra.

Ne pazarolj és nem fogsz szűkösködni

Van némi precedens, legalábbis kis léptékben. A hozzáértő vásárlók a háztartási boltokban komposztáló WC-ket vásárolhatnak, amelyek a szilárd emberi hulladékot használható műtrágyává komposztálják. Néhány kertész a tápanyagok növelésére és a biológiai sokféleség ösztönzésére a hagyományos, régi, házi vizeletet használja.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy mindenki a fedélzeten van, bár az AFP szerint a szennyvízgyűjtő kísérleti programok viszonylag népszerűek abban a néhány globális közösségben, ahol már megvalósították őket.

Marine Legrand, az OCAPI hálózat antropológusa szerint a vizeletelvezető rendszerekkel szembeni finnyásságunk leküzdése könnyebbé válhat, ahogy a vízhiány fokozódik, és a H20 egyre értékesebb globális erőforrássá válik.

„Kezdjük megérteni, mennyire értékes a víz. Így válik elfogadhatatlanná, hogy beleürítsünk”

– mondta a francia hírszolgálatnak.