2 táplálékkiegészítő a rák és a szívproblémák megelőzéséhez

2 táplálékkiegészítő a rák és a szívproblémák megelőzéséhez

A szakértők számos kísérletet végeznek folyamatosan annak megfejtéséhez, hogy bizonyos táplálékkiegészítők rendszeres fogyasztása képes-e megelőzni a rák, illetve a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását. Alábbi cikkünkben egy ilyen kutatás kecsegtető eredményeiről beszélünk.


Mint kiderült két tápanyagnak kifejezetten nagy szerepe lehet a hasonló betegségek megelőzésében és gyógyításában. Ezek a halakból származó omega-3 zsírsavak, valamint a Nap sugaraiból felvehető — vagy kiegészítők által a szervezetbe juttatható — D-vitamin. Az adatgyűjtési időszakban a tanulmány szerzői összesen 26 ezer ember adatait vették figyelembe.

A megfigyelés fő célja az volt, hogy megbizonyosodjanak róla, hogy a halolaj és a D-vitamin folyamatos pótlása tényleg képes-e kivédeni szív- és érrendszeri betegségeket vagy a rák kialakulását. Az eredmények nagyon bíztatók lettek, hiszen a omega-3 zsírsavakat összefüggésbe tudták hozni a szívinfarktus esélyének csökkenésével.

Emellett a stroke és más érrendszeri problémák feltűnésének valószínűsége is kismértékben csökkenést mutatott. Érdemes megjegyezni, hogy a legkiemelkedőbb eredmény heti másfél adag hal elfogyasztása után mutatkozott, ha többet ettek az alanyok, akkor azzal nem járt együtt egyenes arányban látványosabb hatás.

T\u00e1pl\u00e1l\u00e9kkieg\u00e9sz\u00edt\u0151k

Fotó: Unsplash/Anshu A

A D-vitamin esetében a rák területén mért pozitív hatásokra lettek figyelmesek a tudósok. A napi 2000 NE dózis következtében csökkent a — daganatos betegségek miatt bekövetkező — halálozási arány azok körében, akik két éven keresztül alkalmazták ezt a tápanyag-kiegészítőt.

„Mivel a szívbetegségek és a rák jelentik a nők egészségét leginkább fenyegető veszélyeket, elengedhetetlen, hogy továbbra is tanulmányozzuk az olyan lehetőségek életképességét, amelyek megelőzik ezeket a betegségeket, és segítenek a nőknek túlélni azokat”

— mondta Dr. Stephanie Faubion a PsyBlog cikkében.

Az eredmények rámutatnak többek között arra is, hogy további kutatások szükségesek a témakörön belül, hogy jobban megérthessük az ezekhez a betegségekhez vezető okokat, illetve, hogy milyen hatásokkal járnak ezek a kiegészítők mindennapi fogyasztás esetén.

Nyitókép: Unsplash