Fiatal nő narancslevet iszik egy pohárból, narancssárga háttér előtt

Az ital, ami 3 hónap alatt 20 évvel megfiatalítja az agyat

Ez az ital három hónap alatt megfordította a normális, korral járó memóriavesztést.

A kakaó flavanoidok – mint amilyeneket egy csésze kakaó tartalmaz - egy tanulmány szerint visszafordíthatják az időskori memóriavesztést idősebb felnőtteknél.

Ez az első közvetlen bizonyíték arra, hogy a korral járó memóriaromlás egyik fontos összetevője javítható egy egyszerű étrendi változtatással, számol be róla a PsyBlog.

Általában az ötvenes-hatvanas éveikben járó emberek számára észrevehető a normális, korral járó memóriacsökkenés: olyan dolgok, minthogy elfelejtik, hol vannak a kulcsok, vagy nehezen emlékeznek egy névre vagy szóra.

Ezek a változások sokkal kevésbé súlyosak, mint azok, amelyek jellemzően az olyan pusztító demenciák, mint az Alzheimer-kór következtében jelentkeznek.

A Nature Neuroscience című szaklapban megjelent tanulmány szerint a magas flavanol tartalmú étrend képes az idősek memóriájának egyes aspektusait visszaállítani egy tipikus 30-40 éves ember memóriájához.


A változások jól láthatóak voltak az agyi felvételeken, ahogyan azt Dr. Adam M. Brickman, a tanulmány vezető szerzője kifejtette:

„Amikor leképeztük a kísérleti alanyaink agyát, észrevehető javulást találtunk a gyrus dentatus működésében azoknál, akik a magas kakaó-flavanol tartalmú italt fogyasztották.”

Korábbi kutatások kimutatták, hogy az agynak ezen a területén bekövetkező változások összefüggésbe hozhatók a normális korral járó memóriavesztéssel.

A vizsgálatban 37 egészséges, 50 és 69 év közötti ember vett részt. Két csoportba sorolták őket véletlenszerűen, az egyik csoport magas flavanol tartalmú étrendet (napi 900 mg flavanol), a másik csoport pedig alacsony flavanol tartalmú étrendet (napi 10 mg) kapott.

A vizsgálat három hónapos időszakának végén a magas flavanoidtartalmú étrendet követők javulást mutattak a memóriateszteken.„Ha egy résztvevő a vizsgálat elején egy tipikus 60 éves ember memóriájával rendelkezett, három hónap elteltével ez a személy átlagosan egy tipikus 30-40 éves ember memóriájával rendelkezett”

– magyarázta Scott A. Small, a tanulmány egyik szerzője.

A flavanolok a tealevelekben, valamint bizonyos gyümölcsökben és zöldségekben is megtalálhatók, bár a pontos mennyiségek és formák széles körben változnak.

A kutatók figyelmeztettek, hogy az embereknek nem szabad több csokoládét fogyasztaniuk, mivel a kritikus flavanoidok nincsenek jelen a szükséges mennyiségben – a vizsgálatban használt étrend-kiegészítő speciálisan összeállított volt.

Nyitókép: Shutterstock / Dean Drobot