Agykárosodás koncepció

Egy ital gyakori fogyasztása agykárosodáshoz vezethet

Egy tanulmány az agy memória, nyelv, tudatosság, tudatosság és figyelem szempontjából fontos területeinek elvékonyodását állapította meg.


A kutatás szerint a mértéktelen alkoholfogyasztás összefügg a fiatalok agykárosodásával. A mértéktelen alkoholfogyasztást az Egyesült Államokban nők esetében négy vagy több, férfiak esetében öt vagy több standard alkoholos italnak tekintik két órán belül.

Az alkohol ilyen módon történő fogyasztása az agy memória, nyelv, tudatosság, tudatosság és figyelem szempontjából fontos területeinek elvékonyodásával hozható összefüggésbe.

A mértéktelen alkoholfogyasztás például összefüggésbe hozható az új szavak megtanulásának problémáival a fiataloknál.

A kutatás alátámasztja azokat a tanulmányokat, amelyek a felnőttek mérsékelt alkoholfogyasztását is összefüggésbe hozták az agykárosodással.

Dr. Anita Cservenka, a tanulmány vezetője elmondta, hogy serdülőkorban nemcsak az agy még érik és a biológiai fejlődés, hanem a pszichoszociális viselkedés is érik.

„Tekintettel a fiatalok körében egyre gyakoribbá váló mértéktelen és erős alkoholfogyasztásra, nagyon fontos megérteni a nagy mennyiségű alkoholfogyasztás idegrendszeri fejlődésre gyakorolt hatását és a kognitív készségekre gyakorolt hatását”

– fogalmazott.

A következtetések az alkohol és az agykárosodás közötti kapcsolatról szóló tanulmányok áttekintéséből származnak. A tanulmányok szerint a tivornyázó alkoholistáknak a vékonyabb agyuk mellett rosszabb a memóriájuk is.

Cservenkáék kutatásukban hat területet vizsgáltak, hogy meghatározzuk a nagy mennyiségű alkoholfogyasztás káros hatását az agyi válaszreakciókra: a válaszgátlás, a munkamemória, a verbális tanulás és emlékezet, a döntéshozatal és jutalomfeldolgozás, az alkoholos jelreakció, valamint a szociokognitív/szocio-emocionális feldolgozás.

„Ezek az agyi elváltozások, amelyek a serdülőkorban és fiatal felnőttkorban történő erős alkoholfogyasztás eredményeként jelentkeznek, az élet későbbi szakaszában az alkoholfogyasztási zavarok kialakulásának fokozott kockázatát eredményezhetik. Ezért fontos, hogy továbbra is felhívjuk a figyelmet a mértéktelen alkoholfogyasztás kockázataira, és elősegítsük az e területen végzett jövőbeli kutatásokat. Áttekintésünk hasznos alapot nyújt a további figyelmet igénylő területek meghatározásához”

– tette hozzá Cservenka.

(PsyBlog)

Nyitókép: Shutterstock