A két klímaaktivista a Van Gogh-festményhez ragasztva

Börtönbüntetést kap a klímaaktivista a Van Gogh-akciója után

Elítélték a bíróságon azt a két aktivistát, akik egy Van Gogh-festményt rongáltak meg ténykedésük közben. A védőügyvédjük azzal próbált érvelni, hogy ezzel csak emelhették a festmény értékét, de a bírót nem hatotta meg ez az elmélet.


Louis McKechnie — 22 éves — és Emily Brocklebank — 23 éves — mindketten a Just Stop Oil környezetvédelmiaktivista-csoport tagjai. Legutóbbi akciójuk és demonstrációjuk során a Peach Trees in Blossom című Van Gogh-festmény keretéhez ragasztották magukat. Magában a képben szerencsére nem esett kár, a keretben viszont igen.

McKechnie korábban már volt börtönben útlezárásokban való részvételért, valamint azért, mert egy Premier League labdarúgó-mérkőzésen a kapuhoz kötözte magát. Őt most három hét szabadságvesztésre ítélték, társát pedig felfüggesztett büntetéssel engedték el, viszont elektronikus megfigyelőrendszerrel ellenőrzött kijárási tilalomban részesült.

A fiatalabb aktivista a bíróságon így érvelt saját tettei mellett:

„1960-ban Martin Luther King volt a leggyűlöltebb ember Amerikában. A polgárjogi mozgalom mégis működött."

Az állítólagos harmadik résztvevőt, Xavier Gonzales-Trimmert megbírságolták, amiért nem jelent meg a bíróságon. A fiatalok ügyvédje a védőbeszédében azzal próbált jóindulatot kicsalni a bíróságból, hogy szerinte még ez a cselekménysorozat a jövőben emelheti is a mű értékét, ha esetleg eladásra vagy árverésre kerülne.

A bíró erre azt mondta, hogy a keret megrongálása nem csak jelentéktelen apróság volt, hanem maradandó és komoly károkozás. Ehhez mérten szabta ki a büntetéseket, az ügy pedig azt jelzi, hogy a jövőben sokkal komolyabb eljárásokat vonhatnak maguk után a hasonló, múzeumokban megrendezett illegális tiltakozások.

A közelmúltban több hasonló eset is előfordult. Többek között Drezdában a Sixtusi Madonna című festményhez ragasztották a kezüket hasonló eljárással. Gareth Johnson konzervatív képviselő javaslata szerint a hasonló mozgalmakat szervező csoportokat tiltott szervezetekként kell megjelölni és ehhez a címhez mérten megítélni a tagjaikat.

Nyitókép: Getty

Forrás: Artnet News