A Mona Lisa

Egy környezetvédő ​tortával kente össze a Mona Lisát tiltakozás gyanánt

A napokban közzétettek egy felvételt, melyen egy álruhába öltözött férfi odasétál a világhírű festményhez, majd egy szelet tortát ken a titokzatosan mosolygó nőre. Tettével a környezetszennyezésre akarta felhívni az emberek figyelmét.


A rongáló egy kerekesszékben közelítette meg a kiállítási darabot, fején pedig egy fekete parókát hordott. Ennek valószínűleg az volt a célja, hogy mozgássérültként a lehető legközelebb engedjék őt a szóban forgó alkotáshoz, ezzel pedig egyszerűen elkövethesse a bűntényt.

A támadás pillanatában tele volt a Louvre, így többen szemtanúi voltak a támadásnak, valamint fotók és felvételek is tucatjával készültek. Az abban a pillanatban helyszínen lévő emberek — akik látták az esetet — úgy nyilatkoztak, hogy a férfi felállt a székéből, megpróbálta betörni a kép védelmét szolgáló üveget, majd az ötletét elvetve inkább tortát kent szét rajta.

Tettével szerencsére nem tudta megrongálni az alkotást, viszont egyelőre nem tudni, hogy indítottak-e eljárást az ügyben.

„Emberek pusztítják a Földet. A művészek most azért jönnek, hogy azt mondják, gondoljanak a Földre, minden művész gondol rá, ezért tettem ezt”

— olvashatjuk az Artnet News cikkében.

Már nem ez az első alkalom, hogy merényletet kíséreltek meg a Mona Lisával szemben. 1956-ban egy férfi kénsavat dobott a festményre, ami meg is rongálta azt. 1974-ben egy tokiói kiállításon egy kerekesszékes nő sikertelenül próbált vörös festéket fújni rá, majd pár évvel később egy orosz férfi akarta megdobni egy csésze teával.

A hasonló rongálások elkerülése érdekében 1960-ban egy golyóálló üveglapot helyeztek a festmény elé. Ennek köszönhetően nem csak a hasonló pusztításoktól van megóvva, hanem a nagyobb forróságtól és a magas páratartalomtól is.

Nyitókép: Unsplash/Eric TERRADE