A párizsi Louvre

Ezért korlátozza a Louvre múzeum a napi látogatók számát​

A párizsi Louvre a világ leglátogatottabb múzeuma, idén mégis egy szokatlan elhatározást tett a vezetősége. Az új szabályzatok szerint év elejétől korlátozzák a napi látogatók számát. Erre két lényeges indokuk volt, melyekről alábbi cikkünkben részletesen beszámolunk.


A szabályzat módosítására az után került sor, hogy bejelentették Laurence des Carst, mint következő elnök-igazgatót, de még az előtt, hogy ténylegesen elfoglalta volna a pozícióját. A határozata szerint ettől az évtől a Louvre napi szinten maximum 30 ezer látogatót fogadhat. Az eddigi években az ottani kiállítások akár napi szinten 45 ezer érdeklődőt is vonzottak, de ez így nem mehetett tovább.

A változásra azért volt szükség, hogy az intézmény kényelmesebb és élvezhetőbb élményt biztosíthasson az érdeklődőknek, illetve, hogy a személyzet számára egy élhetőbb, fenntarthatóbb munkakörnyezetet biztosíthassanak. Mivel kevesebben lesznek a termekben, így a műtárgyak nagyobb tolakodások nélkül is megtekinthetők lehetnek.

Laurence des Cars így nyilatkozott a döntésről:

„A 2022-re vonatkozó rendkívül pozitív számadatok nagyon bátorítóak minden munkatársunk számára. Remélem, hogy a látogatók élvezik a Musée du Louvre-ban eltöltött időt, különösen azok, akik először fedezik fel a múzeumot, hiszen ők 60 százalékát teszik ki a vendégeinknek.

Egyre keményebben dolgozunk azon, hogy javítsuk a látogatási körülményeket, és hogy továbbra is kiváló minőségű programok és a múzeumban zajló eseményekre rezonáló, élő előadások egyedülálló választékát kínáljuk.”

A Louvre a 2020-ban induló koronavírus világjárvány idején 16 hetes zárlat után nyitott újra. Akkor hivatalosan nem adtak ki korlátozást a látogatók számára, viszont az érvénybe lépett szabályozások és a megnehezedett utazási körülmények miatt a vendégek száma jelentősen lecsökkent — olvashatjuk az ARTnews cikkében.

Míg a múzeum látogatottsága csúcsot döntött 2019-ben 9,6 millió fővel, addig 2021-ben 120 százalékkal kevesebb vendége volt. Tavaly ez az érték már 7,8 millióra nőtt, ami már kezdte elérni a világjárvány előtti számokat, viszont az új módosításokkal ez már nem lesz lehetséges a jövőben.

A korlátozás miatt idén a Louvre összesen 9,3 millió látogatót képes fogadni úgy, hogy az eddigi szokásokhoz hűen minden kedden és három ünnepnapon zárva tart.

Nyitókép: Shutterstock