Egy gerincoszlopról készített rajz

Azonnal jobbá tehetjük az életünket ezzel a helyes testtartást segítő technikával

A helyes testtartás elérése és megtartása nem könnyű, viszont nagyon fontos mindenki számára. Az erősítő gyakorlatok mellett érdemes kipróbálni az úgynevezett Alexander-technikát, mely segít a mindennapi stressz leküzdésében, így a testtartást befolyásoló mentális problémákat is kezeli.


A helytelen testtartás nagyon sokaknak egy kényes téma lehet, ugyanis sok esetben érhetik verbális bántalmazások emiatt az embereket, de ennél talán sokkal rosszabb az egészségügyi befolyása. A mostani fiatalokra és az ezredfordulós generációra egyaránt jellemző ez a rossz tulajdonság.

A huzamos ideig tartó görnyedés a mobiltelefon vagy a számítógép fölött egy egészségtelen görbületet rögzít a gerincben, mely a légzés és más egyéb funkciók működését is nehezítheti. Mindezek mellett erős fájdalommal járhat a későbbi években.

A legtöbb szakértő ezek orvoslására nagyobb odafigyelést javasol, többek között olyan ülőalkalmatosságok beszerzését, amelyek erősen tartják a gerincet, valamint erősítő gyakorlatokat is ajánlanak, például piláteszt vagy jógát.

Ezek mind-mind kiváló ötletek és kizárólag hasznos hatásokkal járnak, viszont bizonyos légzéstechnikák és meditációs módszerek gyakorlásával is kedvező tartást lehet elérni. Az egyik leghíresebb módszert Frederick Matthias Alexander, színész találta ki annak érdekében, hogy a színpadon kontrollálni tudja légzését. Ez a praktika a mindennapi ingerekre összpontosít, és megfelelő reakciót, valamint nyugalmat idéz elő rájuk, így le lehet vetkőzni a szó szerint vállakra nehezedő terheket.

„Amikor túlreagáljuk az ingereket — saját gondolatainkat, érzéseinket, azokat a dolgokat, amelyeket aznap el kell érnünk —, hajlamosak vagyunk összehúzódni, megfeszülni, lehúzódni, beszűkülni. Figyeljük meg mentális és fizikai szokásainkat — ezek kölcsönösen függenek egymástól —, és adjunk magunknak választási lehetőséget: Rendesen lélegzek? Esetleg tudnám másképp csinálni?”

— olvashatjuk a Vogue cikkében.


Nyitókép: Unsplash/Joyce McCown