Alkohollal teli poharakkal koccintás

Árthat az egészségnek, ha csak hétvégén iszunk?

Ha mérsékelni szeretnénk az alkoholfogyasztásunkat, azt gondolhatjuk, hogy ha csak bizonyos napokon iszunk, az segíthet visszafogni a fogyasztást. Egy nemrégiben készült tanulmány azonban épp az ellenkezőjét mutatja.


Ha most nem iszunk, egyetlen tudományos kutatás sem elég erős ahhoz, hogy azt mondja, el kellene kezdenünk (ez különösen igaz akkor, ha a múltban már volt alkoholfüggőségünk vagy bármilyen szenvedélybetegségünk.

Mindezek mellett napi egy pohár bor elfogyasztása a vacsorához valójában jót tehet a szív és a bélrendszer egészségének, a mentális jólétnek és a stressz-szintnek a kutatások szerint. Tehát, hogyan viszonyul ez a szokás a hétvégénként egy vagy két esténként történő „nagyiváshoz”?

Az American Journal of Preventive Medicine című folyóiratban június 9-én megjelent tanulmány szerint azoknál, akik technikailag a „mérsékelt alkoholfogyasztás” kategóriájába tartoznak, de bizonyos napokon mégis tivornyáznak, még mindig jelentősen nagyobb a kockázata annak, hogy később alkoholproblémák alakulnak ki, mint azoknál, akik egy hét alatt ugyanannyit isznak, de nem tivornyáznak.

Annak megállapítására, hogy az ivási szokások – mind a mennyiség, mind az időzítés tekintetében – hogyan befolyásolják az egészséget, az austini Texasi Egyetem tudósai elemezték a Midlife in the United States felmérés adatait 1229 30 éves és idősebb alkoholfogyasztó alapján. Mivel a meglátásokat két hullámban vették fel, a kutatók kilenc év alatt nyomon tudták követni, hogy az ivási szokások hogyan hatottak a résztvevőkre, számol be róla az EatingWell.

Felfedezték, hogy a legtöbb esetben az úgynevezett nagyivás (a technikai meghatározás szerint férfiak esetében öt vagy több ital, nők esetében négy vagy több ital, két óra vagy annál rövidebb idő alatt) olyan emberek között fordul elő, akik a „mérsékelt ivás" fogalomkörébe tartoznak.

A mérsékelt alkoholfogyasztók a férfiak esetében átlagosan legfeljebb napi két, a nők esetében napi egy italt fogyasztanak. Elméletileg ezt megspórolhatjuk a hét öt-hat napján, és elfogyaszthatjuk egybe, egy szombati este alkalmával, és akkor is mérsékelt ivónak számítanánk, de ez a probléma, mondják a kutatók.

Különösen azért, mert a mértékletes ivásra hajlamos ivóknál közel ötször nagyobb valószínűséggel fordult elő, hogy bármikor többszörös alkoholproblémák merültek fel, és több mint kétszer nagyobb valószínűséggel fordult elő, hogy kilenc évvel később is alkoholproblémákkal küzdöttek.

Ezek közé a potenciális, szeszes italokkal kapcsolatos kihívások közé tartoznak a sérülések, az azonos hatás eléréséhez több alkoholra való támaszkodás, az iskolai, munkahelyi vagy gyermekgondozási nehézségek, valamint az érzelmi vagy pszichológiai hullámhatások. Talán nem diagnosztizálható alkoholizmusról van szó, de a mértéktelen ivás ilyen ütemben tönkreteheti a testi és lelki egészséget.

Az említett tanulmány egyre több bizonyítékot szolgáltat arra, hogy a mértéktelen ivás valódi közegészségügyi probléma, és nem csak a főiskolások körében fordul elő. Ez az a populáció, amelyre a legtöbb korábbi kutatás a tivornyázásról szóló kutatásban összpontosított. Ezek az új eredmények arra utalnak, hogy minden felnőttet szem előtt kell tartanunk, akik potenciálisan ki vannak téve a nagyivás járulékos hatásainak.

Hogyan fogyasszunk alkoholt egészségesebb módon?

„Az az egyén, akinek a teljes fogyasztása hét ital szombat este, nagyobb kockázati profilt mutat, mint az, akinek a teljes fogyasztása egy napi ital a vacsorához, még akkor is, ha az átlagos ivási szintjük ugyanaz”

– mondja Charles Holahan, a UT Austin pszichológiaprofesszora.

Ha naponta egy-két normál italt – 1,5 dl bort, 3,5 dl sört vagy körülbelül 4 cl szeszes italt – fogyasztunk, és úgy érezzük, hogy ez több jót tesz hozzá az életünkhöz, akkor ez sok orvos és dietetikus egyetértése szerint rendben van.

Jobban járunk azonban, ha ezeket elosztjuk, mintsem, hogy összeadva, egyszerre fogyasszuk el, 1-2 este leforgása alatt.

Nyitókép: Shutterstock