két ember szilveszterkor pezsgővel koccint egymással

Ezeket az italokat érdemes fogyasztani szilveszterkor a dietetikusok szerint

Az év utolsó napján alkoholt fogyasztani kulturális szokássá vált, viszont javasolt a kontrollált ivás annak érdekében, hogy biztosan gördülékenyen folyjunk át az új esztendőbe. Szakemberek azzal kapcsolatban osztottak meg tanácsokat, hogy mikor és milyen módon érdemes elkezdenünk inni ezen az ünnepen, és vajon mi a legegészségesebb ital, ami a poharunkba kerülhet.


Első körben azt javasolják, hogy kerüljük a magas cukortartalmú szeszes italokat, hiszen azok felvihetik a vércukorszintünket. Mindemellett az anyagcsere-folyamatokat és az alvásunkat is befolyásolhatják, éppen ezért válasszunk inkább alacsony cukortartalmú alkoholt alacsony kalóriaszámmal.

A poharunk tartalma mellett arra a fontos kérdésre is kitérnek, hogy mikor ajánlatos befejezni az esti tivornyát. A dietetikusok véleménye szerint lefekvés előtt négy órával szükséges átváltani mentes üdítőkre, vagy még inkább vízre, nehogy a későbbiekben nehéz legyen az elalvás.

Egyeseknek — például várandós anyukáknak, alkoholproblémákkal küzdő embereknek, beteg és gyógyszeres kezelések alatt álló személyeknek — teljesen el kell kerülni az alkoholt ezen a napon is! Ha szedünk valami gyógyszert, mindig olvassuk el a betegtájékoztatóban, hogy a készítők ellenjavallják-e a szeszes italok fogyasztását gyógyulási időszakban. Szerencsére már nagyon finom alkoholmentes alternatívákat lehet kapni, amik visszaadhatják az éjféli koccintás hangulatát.

alkoholv\u00e1laszt\u00e9k egy sz\u00f3rakoz\u00f3helyen

Fotó: Unsplash/CHUTTERSNAP

Amennyiben nem esünk ebbe a csoportba, és a mértékletes alkoholfogyasztás mellett döntünk, akkor a legfontosabb, hogy az egyszerű italokat keressük meg a kínálatban. Az egy-két összetevős frissítők tökéletesek lehetnek, teljesen felesleges és káros különböző szirupokkal és üdítőkkel felkeverni.

Mit igyunk a dietetikusok szerint?

  • Vörösbor: a szakértők egyetértenek abban, hogy a jó minőségű vörösbor kevés kalóriát tartalmaz, emellett több pozitív egészségügyi hatása is van az emberi szervezetre.
  • Tequila: egyes kutatások arról számolnak be, hogy az emberek jobban érzik magukat egy pohár tequilától, mint más alkoholoktól. Ez azért lehetséges, mert elméletileg kevésbé tolja el a vércukor szintet, mint a többi szeszesital.
  • Vodka-szóda: alacsony kalória- és cukortartalma miatt az egyik legjobb választás a bárokban, emellett a szódavíznek hidratáló hatása is van.
  • Bloody Mary: zöldségtartalma miatt lehet egy megfelelő döntés, viszont elég sok kalóriát tartalmaz egy pohár, így érdemes kevesebb kört rendelni.
  • Mezcal jéggel: a tequilához hasonlóan a mezcal sem emeli meg annyira a vércukorszintet, emellett füstös íze teszi jellegzetessé.
  • Fröccs: a benne lévő szóda hidratáló hatása miatt egy ideális választás nagyobb bulikon.
  • Forralt bor: a vörösbort egészséges fűszerek és gyógynövények keverékével párosítja, amelyek terápiás lökést adhatnak az italnak.