ásító nő a laptop előtt

Állandóan ásítasz? Ezt üzeni vele a szervezeted

Tudtad, hogy már az ásítás gondolata is elég ahhoz, hogy ásíts egyet? Sőt, ezen kívül még számos oka lehet, ezeket szedtük most össze.


Szakszerűen megfogalmazva, az ásítás, más néven oscitáció, a száj tágra nyitásának és a tüdőt megtöltő nagy levegővételnek az önkéntelen cselekedete, amelyet egy nagy kilégzés követ.

Sokan úgy vélik, hogy az ásítás az unalom jele, ezért sok helyzetben társadalmilag elfogadhatatlannak tartják. Előfordult már, hogy egy fontos megbeszélésen voltál, és késztetést éreztél arra, hogy ásíts egyet? Aztán a többiek úgy néztek rád, mintha tiszteletlen lennél. Pedig valójában ez a reakció teljesen rendben van.

Bár lehet, hogy az alkalmi ásítás valóban csak a fáradtságot jelzi, lehet, hogy az ásításod ennél jóval többet is elárul. Most sorra vesszük, hogy az egyszerű testi funkciótól kezdve az egészen komoly egészségügyi problémákig, mi mindenért ásíthatsz. Íme:

  • Le kell hűteni magad: Pontosabban az agyadnak. Ha ásítás közben mély levegőt veszel, a forró vér távozik az agyból, és hűvösebb levegő áramlik fel a tüdőből. Az ásítás tehát a szervezet természetes hűtőrendszere. Amikor az edzőteremben az emberek ásítoznak, csak a testük próbálja lehűteni magát.
  • Fáradt vagy: Ha nem alszol eleget, az agyad hőmérséklete megemelkedik, ezért előfordulhat, hogy ásítasz, hogy lehűtsd. Sajnos ez kevéssé segít felébredni, csak abban segíthet, hogy egy kicsit jobban tudj koncentrálni, ahogy az agyad lehűl. Ha az alváshiány miatt túl sokat ásítasz, fordulj orvoshoz, hogy kiderüljön, van-e alvászavarod.
\u00e1s\u00edt\u00f3 n\u0151 a kanap\u00e9n

Fotó: Shutterstock

  • Épp most láttál valakit ásítani: Az ásítás fertőző lehet. Ha beszélgetsz valakivel vagy nézel valakit, és ő ásít, az benned is kiválthat egy ásítást. Egyes tanulmányok szerint ez egy kimondatlan kommunikációs forma, amely az empátiát mutatja.
  • Bizonyos gyógyszereket szedsz: Az ásítás a szelektív szerotonin-visszavétel-gátlók vagy SSRI-k, a szorongás vagy depresszió kezelésére gyakran használt gyógyszerek mellékhatása lehet.
  • Egészségügyi probléma: A túlzott ásítás szívbetegséggel, epilepsziával, szklerózis multiplexszel, májelégtelenséggel vagy pajzsmirigy-alulműködéssel hozható összefüggésbe, mivel a szervezet elkezd jeleket küldeni, hogy valami nincs rendben. Ha ez történik, keresd fel az orvosod kivizsgálás céljából.

Szóval, ha legközelebb késztetést érzel az ásítozásra, nem kell titkolnod, hiszen csak a tested próbál elmondani neked valamit.

Forrás: Swedish

Nyitókép: Shutterstock