Egy kutya betakarva ül az ágyon

Friss eredmények: a megfelelő alvás fogyáshoz vezet!

Egy új kutatás eredményei szerint a kalóriavesztésnek az egészséges étkezés és testmozgás mellett van egy másik módja is, mégpedig a kiegyensúlyozott alvási rutin. Az eredmények szerint plusz alvással átlagosan 270 kalóriát is el lehet égetni naponta.


"Az évek során mi és mások is kimutattuk, hogy az alváskorlátozás olyan hatással van az étvágyszabályozásra, amely fokozott táplálékbevitelhez vezet, és így idővel a súlygyarapodás kockázatának tesz ki”

— olvashatjuk egy szakértő véleményét a ScienceAlert cikkében.

Nemrégiben több kutatócsoportban is megfogalmazódott a kérdés, hogy vajon megfordítható-e ez a folyamat. Egy kísérlet során 80 túlsúlyos személyt vizsgáltak, akik szokásuk szerint naponta nagyjából hat és fél órát aludtak. Ezt a mennyiséget másfél órával növelték, végeredményként pedig átlagosan 270 kalóriával csökkent az alanyok kalóriabevitele napi szinten. Főként annak köszönhető a fejlődés, hogy kisebb volt az étvágya a kipihent embereknek, mint azoknak, akik étel segítségével törekedtek a több energia megszerzésére.

A tesztek azért megbízhatóak, mivel az alanyokat nem laboratóriumi körülmények között vizsgálták, hanem saját otthonaikban, és a napi teendőiket is átlagosan végezhették. A tudósok azt sem árulták el nekik, hogy miről szól pontosan a kísérlet — nem változtatták meg étkezési szokásaikat és az edzésüket sem — , csupán megtanították őket egy helyes alvási rituáléra.

Egy l\u00e1ny az \u00e1gyb\u00f3l kikelve a m\u00e9rlegre l\u00e9p

Fotó: Unsplash/alan KO

A kutatók elmondása szerint a legnagyobb probléma az alanyok többségénél az elektronikus eszközök lefekvés előtti használata volt. Emellett a résztvevőknek olyan vizet kellett inniuk, melyben a hidrogén- és oxigénatomokat más, könnyen nyomon követhető, természetes izotópokra cserélték. Ez azért volt szükséges, mert az önkéntesek vizeletvizsgálattal követték nyomon a kalóriabevitelüket.

Bár a kísérlet sikerrel bizonyította a hipotézist, a szakértők mégsem ezt a módszert ajánlják a fogyni akaró embereknek. A rendszeres sportolás és a kiegyensúlyozott étkezés továbbra is nagyon fontos, és nem létezik ennél jobb módja a súlyvesztésnek, viszont a megfelelő alvási szokások kiépítésével sokat lehet segíteni az egészséges életmód elérésében.


Nyitókép: Unsplash/Matthew Henry