Agy 3D képét tartó női kéz, melyből puzzle-darabok szállnak ki

Az Alzheimer-kór gyakoribb a nőknél – ez az oka

Az Egyesült Államokban nagyjából minden harmadik Alzheimer-kórban szenvedő emberből kettő nő. Ez részben azzal magyarázható, hogy a nők jellemzően tovább élnek, mint a férfiak. A kutatók szerint azonban más okok is állhatnak a háttérben. Két új tanulmány felveti a hormonok és a megváltozott bélmikroflóra közötti összetett kölcsönhatás lehetőségét lehetséges hozzájáruló tényezőkként.


A Chicagói Egyetem kutatói által vezetett tanulmányban egereken végzett kísérletek kimutatták, hogy a női hormon, az ösztrogén jelentős mértékben összefügg az agyban felhalmozódó amiloid béta fehérjerögökkel, az Alzheimer-kór egyik fő jellemzőjével.

Az Alzheimer-kórhoz hasonló betegségre tenyésztett nőstény egerek bélflóráját antibiotikumokkal megzavarva, vérük ösztrogénszintje megugrott, valamint amikor ösztrogéntermelésüket megakadályozták, kevesebb amiloid lerakódást figyeltek meg az agyszövetükben.

A bélbaktériumok összetételének változását akkor is észlelték, amikor ezek a petefészek nélküli egerek ösztrogén-kiegészítőt kaptak a hormonszint helyreállítása érdekében.

Figyelembe véve a csapat korábbi munkáját, amely szerint az antibiotikumok csak az amiloid-béta lerakódások csökkentésére voltak hatással a hím egereknél, úgy tűnik, hogy az ösztrogénnek fontos szerepe van a patológia mögött álló mechanizmusokban, valószínűleg a bélmikrobiommal, a gyomorban és a kapcsolódó csövekben élő mikroorganizmusok keverékével együtt.

Sangram Sisodia, a Chicagói Egyetem neurobiológusa a ScienceAlertnek elmondta, úgy tűnik, hogy az ösztrogén a mozgatórugója az Alzheimer-kór patológiájában megfigyelhető változásoknak, de a mikrobiom is változik, így a kettő közötti keresztkapcsolatról van szó.

Egy szintén ugyanezen kutatók által végzett második vizsgálatban egy Alzheimer-kór elleni gyógyszerjelöltet, a nátrium-oligomannátot (vagy GV-971-et) tesztelték egereken. Megállapították, hogy az csak a hím állatok amiloid-béta lerakódásainak csökkentésére és a bélmikrobiom megváltoztatására volt hatással.

Ez arra utal, hogy a nőstény egerekben valami, talán a bélmikrobiomhoz és az ösztrogénhez kapcsolódóan, befolyásolja az Alzheimer-kórral összefüggő biológiai markereket.

Rendkívül összetett betegségként az Alzheimer-kórt nagyon nehéz tanulmányozni. A kutatók biztosak például abban, hogy az amiloid-béta-csomók okozzák az Alzheimer-kórt vagy annak következményei. Az ehhez hasonló kutatások segíthetnek a finomabb részletek feltárásában.

„A jelenlegi tanulmányban azt látjuk, hogy az ösztrogénszint mindig hatással van az amiloid lerakódásra. Ha az egereknél már nagyon korai stádiumban elvesszük az ösztrogénforrást, az amiloid lerakódás megszűnik. Ez elég figyelemre méltó”

– mondta Sisodia.

Mivel az ösztrogéntermelés leállítása sem egészséges megoldás, a kutatók részletesebben meg akarják vizsgálni az esetlegesen lezajló kémiai reakciókat, hogy többet tudjanak meg arról, milyen kapcsolat áll fenn az Alzheimer-kór és a bélrendszer között.

Nyitókép: Shutterstock