Papír fejformát tartó kéz, ahonnan falevelek szállnak ki - Alzheimer-kór koncepció

Az Alzheimer legkorábbi jele, amit sokan nem tudnak

Az agy károsodása 15-20 évvel a klinikai tünetek megjelenése előtt is bekövetkezhet.

Egy új kutatás szerint a test megzavart belső órája, amely alvászavarokhoz vezet, az Alzheimer-kór korai jele lehet. Az alvási ciklusban bekövetkező változások sokkal korábban jelentkeznek, mint a memóriaproblémák vagy a demencia egyéb tünetei.

Dr. Erik S. Musiek, a tanulmány első szerzője elmondta, hogy a vizsgálatban részt vevő emberek nem alváshiányosak voltak, hanem töredezett alvás volt jellemző rájuk.

„Nyolc órát aludni éjszaka nagyon különbözik attól, hogy nyolc órát alszanak egyórás szakaszokban a nappali alvás során”

– fogalmazott.

Az embereken és állatokon végzett vizsgálatok mostanra összekapcsolták a rossz alvást az agyban felhalmozódó amiloid fehérje magasabb szintjével, melyet az Alzheimer-kór egyik okozójaként tartanak számon.

Musiek a 189, 66 éves átlagkorú személy (közülük 50 alvásproblémákkal küzdött) bevonásával készült vizsgálat eredményeit összegezve elmondta, hogy két hónap alatt a megzavart cirkadián ritmusú egereknél lényegesen több amiloid plakk alakult ki a normális ritmusú egerekhez képest, és az agyban lévő amiloidfehérje normál, napi ritmusa is megváltozott náluk.

„Ez az első adat, amely azt bizonyítja, hogy a cirkadián ritmusok megzavarása felgyorsíthatja a plakkok lerakódását”

– tette hozzá.

Dr. Yo-El Ju, a tanulmány társszerzője úgy fogalmazott, hogy kutatásukban azt találták, hogy a preklinikai Alzheimer-kórban szenvedő emberek cirkadián aktivitási mintázata töredezettebb, több inaktív vagy alvó időszak jellemzi azokat napközben és több éjszakai aktivitás.

Azt egyelőre nem tudni, hogy a rossz alvás hozzájárul-e az Alzheimer-kór kialakulásához, vagy a betegség korai szakaszának tünete-e.

Ju szerint a cirkadián ritmusban bekövetkező zavarok a preklinikai betegség biomarkereként szolgálhatnak.

Hozzátette, hogy a jövőben szeretnék utánkövetéses vizsgálattal megnézni a kísérleti személyeket, hogy többet tudjanak meg arról, hogy az alvás- és cirkadián ritmusproblémáik fokozott Alzheimer-kockázathoz vezetnek-e, vagy az Alzheimer-kór agyi változásai okozzák az alvás/ébrenlét ciklus és cirkadián problémákat.

(PsyBlog)

Nyitókép: Shutterstock