Síró nő

A könnyek szolgálhatnak az Alzheimer-kór előrejelzéseként?

Ha megkérdezzük a legtöbb embert, hogy mi különbözteti meg őket az állattoktól, valószínűleg legalább egy ember azt mondja, hogy a nyelvhasználat. Mégis van egy másik megkülönböztetés is, amely minden bizonnyal kevesebb figyelmet kap. Ez pedig az, hogy csak az emberek sírnak érzelmi könnyeket felnőttként.

Az emberek és az állatok már egészen fiatalon vészjelzéssel jelzik, hogy segítségre van szükségük, de az embereknél ez a vészjelzés és a könnyek ontásának vizuális jelzése felnőttkorban is folytatódik, jóval a nyelvelsajátítás után. A kutatók még mindig vizsgálják azt a kérdést, hogy miért sírunk könnyeket, amikor sokkal hatékonyabb és specifikusabb kommunikációs eszközünk van a nyelv segítségével.

Miért sírunk?

Az egyik régi elképzelés szerint a könnyek a bennünk felgyülemlett méreganyagokat tartalmazzák. Úgy gondolták, hogy a sírás felszabadítja ezt a méreganyagot, és megakadályozza az immunrendszer összeomlását, amit a méreganyag felhalmozódásának megengedése okozhatott volna. A könnyek elsírása helyreállítja a homeosztázis egyensúlyát a szervezetben, és lehetővé teszi, hogy immunrendszerünk úgy működjön, ahogy kell.

Ez az elképzelés meggyőző magyarázat volt a sírás felnőttkorban való fennmaradására, de a kutatások nem támasztják alá. A könnyek kémiai elemzése kimutatta, hogy azok összetételében nincs semmi mérgező, és a szakirodalom áttekintése nem talált következetes bizonyítékot arra, hogy a sírás jótékony hatással lenne az egészségre.

A könnyek és az immunrendszer működése közötti kapcsolatot még érdemes lehet tanulmányozni egy 2016-os magyar tanulmány szerint, melyben a kutatók annak lehetőségét vizsgálták, hogy a könnyek tartalmazhatják az Alzheimer-kór (AD) biomarkerét.

Az Alzheimer-kór a demencia leggyakoribb formája, amelyet az amiloid plakkok, valamint a tau-tangulák felhalmozódása jellemez az agyban. A viselkedés szempontjából az Alzheimer-kór progresszív kognitív hanyatlással jellemezhető. Jelenleg az Alzheimer-kór diagnózisának megerősítésére a boncolásig kell várni. Egy olyan biomarker, amely megbízhatóan jelezné az Alzheimer-kór diagnózisát a betegség korai szakaszában, rendkívül hasznos lenne a betegek és a gondozók életminőségének javításában.

A könnyek, amelyek iránt ezek a kutatók érdeklődtek, nem azok a könnyek voltak, amelyeket akkor ontunk, amikor nagyon érzelmesek, boldogok vagy szomorúak vagyunk. Többféle könnycsepp létezik, amelyek közül nem mindegyiket váltja ki az érzelmi állapotunk. Mindhárom típust, a bazális, a reflexes és az érzelmi könnyeket a szemet körülvevő könnyrendszer termeli.