papírgalacsinokból épített fej, és abból kiszálló papírrepülő, demencia koncepció

7 módszer a demencia megelőzésére vagy késleltetésére

Az egyszerű életmódbeli változtatások bármely életkorban csökkenthetik az Alzheimer-kór kockázatát.


A demencia a gyógyíthatatlan neurológiai rendellenességek egy csoportjának gyűjtőfogalma, beleértve az Alzheimer-kórt is, amelyet kognitív zavarok, például emlékezet- és ítélőképesség-csökkenés jellemez. Jelenleg világszerte több mint 55 millió ember él demenciával, az idősek körében a fogyatékosság és a halálozás egyik vezető oka.

A tudósok előrejelzése szerint ez a szám 2050-re megháromszorozódik, ami azt jelenti, hogy mindannyian ismerünk majd valakit, akinek ez az állapota van, és elkerülhetetlenül feltesszük majd ugyanazt a kérdést: mit változtathatok ma az életemben, hogy csökkentsem a demencia kockázatát?

A demencia jelenleg nem gyógyítható, de a tudósok megállapították, hogy bizonyos kockázati tényezők egészségesebb életmóddal módosíthatók, például a rendszeres testmozgás, a szívbarát táplálkozás, valamint a fokozott társadalmi és kognitív tevékenységek segítségével jelentősen csökkenthető a kockázata.

Sajnos néhány kockázati tényező nem változtatható. Ezek közé tartozik az életkor (az Egyesült Államokban a 85 év feletti emberek több mint 22%-a él demenciával), a gének (az Alzheimer-kórral diagnosztizált emberek 40-65%-a rendelkezik az APOE4 génnel) és a családi kórtörténet.

A legújabb tudományos vizsgálatok azonban azt mutatják, hogy életmódunkkal, életmódbeli döntéseinkkel megvédhetjük agyunkat a demenciától, ha kiküszöböljük vagy módosítjuk az egyéb kockázati tényezőket, amelyek az esetek több mint 40%-áért felelősek. Sőt, a kutatók szerint ezeknek a módosításoknak nem kell jelentős, életünket megváltoztató eseményeknek lenniük. Már az élet bármely szakaszában elkezdett apró változtatások is hatékonyak lehetnek. A demencia megelőzéséhez sosem túl korai vagy túl késő, de a következetesség kulcsfontosságú.

Íme 7 lépés, amelyet bármely életkorban megtehetünk a demencia kockázatának csökkentése érdekében.

Olvasd el ezt is: Ennek a vitaminnak a hiánya összefügg a demenciával

1. Maradjunk aktívak és mozogjunk rendszeresen

A vizsgált életmódváltások közül a rendszeres testmozgás tűnik a legjobbnak a demencia megelőzésére. A szív- és érrendszeri kockázati tényezők, mint például az elhízás, az inzulinrezisztencia (azaz a cukorbetegség), a magas vérnyomás és a magas LDL-koleszterinszint, mind kapcsolatban állnak a demencia fokozott kockázatával. Többéves longitudinális vizsgálatok metaanalízisei kimutatták, hogy a testmozgás nemcsak a szív- és érrendszeri egészséget javítja, hanem jelentősen javítja a memóriát és csökkenti a demencia kockázatát is.

2. Szívbarát étrend

Bizonyítottan a kognitív hanyatlás ellen védelmet nyújtanak a speciális szívbarát étrendek, amelyeket a zöldségek, hüvelyesek, gyümölcsök, diófélék, gabonafélék és olívaolaj magas, a telített zsírok és húsok alacsony bevitele jellemez, mint például a mediterrán és a MIND-diéta. Sőt, egy több mint 5000 idős ember étrendjét elemző tanulmány az Egyesült Államokban azt találta, hogy azoknál az egyéneknél, akik ezeket az étrendeket követték, több mint 30%-kal alacsonyabb volt a kognitív károsodás kockázata.

3. Dohányzás abbahagyása

Mindannyian tudjuk, hogy a dohányzás ártalmas számunkra és korai halált okozhat. Ráadásul a tudósok megállapították, hogy a dohányosoknál nagyobb a demencia kockázata, mint a nemdohányzóknál. A jó hír az, hogy a dohányzás abbahagyása még késői életkorban is csökkentheti ezt a kockázatot.

4. Alkoholfogyasztás korlátozása

A magas alkoholfogyasztás összefüggésbe hozható az agyi változásokkal, a kognitív károsodással és a demenciával, a mérsékelt alkoholfogyasztás hatásai ezzel szemben kevésbé egyértelműek. A szakértők általános ajánlása az alkoholfogyasztás lehető legnagyobb mértékű csökkentése, különösen az élet közepén, hogy minimalizáljuk az időskori betegségek, például a gyengeség és a demencia kialakulásának kockázatát.

5. Szorongás és depresszió kezelése

A depresszió gyakori a demenciában szenvedők körében. Bár egyes tanulmányok szerint ez az időskori demencia egyik korai tünete, több metaanalízis szerint a depresszió megelőzi a demenciát, és kétszeresére növeli annak kockázatát. Hasonló elemzések azt találták, hogy a szorongás szintén 57%-kal növeli a demencia kockázatát az idősek körében. Ezen állapotok kezelése segíthet megelőzni a demencia kialakulását.

6. Fejsérülések megelőzése

A traumás agysérülések, amelyeket általában közlekedési balesetek, katonai kitettség, szabadidősportok és esések okoznak, a demencia fokozott kockázatával járnak együtt. Egy korai Alzheimer-kórban szenvedő betegek körében végzett vizsgálatban a sérülés időpontjához közelebbi, a betegség korábbi kialakulását eredményező, erősebb kockázatot találtak. Emellett minél súlyosabb volt a fejsérülés, annál nagyobb volt a betegség kockázata. A fej védelmét szolgáló biztonsági óvintézkedések, például a sisak viselése és az esések megelőzése jelentősen csökkentheti ezt a kockázatot.

7. Alvás

A tanulmányok azt mutatják, hogy az alvászavarok – tág értelemben véve a rossz alvásminőség, a nem megfelelő időtartam, az álmatlanság és az obstruktív alvási apnoe – összefüggnek az Alzheimer-kór és más demenciák fokozott kockázatával. A 7-8 órás mély és pihentető alvás védelmet nyújthat ezekkel a rendellenességekkel szemben.

(Psychology Today)

Nyitókép: Shutterstock