Egy asztronautáról készített illusztráció a Holdon

Az amerikai űrhajós feleségétől tudta meg, hogy orosz társai hátrahagynák őt

Az orosz asztronautákról sokáig az a pletyka terjedt, hogy hátrahagynák amerikai társukat az űrben a kirobbant háborús helyzet miatt. Erről az áldozatként beállított űrhajós a Földön maradt feleségétől értesült, a fejlemények pedig lesokkolták.


A márciusi pletykák természetesen nem igazak, hiszen az asztronauták nem szándékoznak hazaindulni országuk politikai helyzete miatt sem. A rosszindulatú szóbeszéd a próbálkozások ellenére nem jutott fel a Nemzetközi Űrállomás fedélzetére. Mark Vande Hei, a NASA űrhajósa azt mondta, hogy ezekről az aggasztó hírekről a feleségétől értesült először.

„A feleségemtől hallottam róla. Néhány célzás arról szólt, hogy a legénységtársak esetleg hátrahagynak engem. Nevettem, amikor hallottam erről. Azt mondtam, hogy szerintem kizárt dolog”

— mondta az űrhajós a Futurism cikkében.

Vande Hei azt is hozzátette, hogy bár sem ő, sem az Űrügynökség munkatársai nem aggódtak ilyen eshetőség miatt, a családtagoknak ennek ellenére megnyugtatásra volt szükségük. Nyilatkozatában megvédte orosz származású társait, valamint egy kínos esetet is elmesélt, amikor egy korábbi küldetésen egy olyan amerikai filmet néztek, melyben az összes gonosz karakter Oroszországból származott.

A film egy bizonyos pontján megkérdezte kollégáit, hogyan érzik magukat ettől a negatív megítéléstől. A többi asztronauta azt felelte, hogy ijesztő amikor azt látjuk, hogy az Egyesült Államokban mindenki, valamint a tömegmédia is rosszfiúként ábrázolja az oroszokat, holott az ISS fedéleztén tartózkodó legénységre például egyáltalán nem jellemző a kialakult sztereotípia.

Az űrhajósok gyakran közzétesznek érdekes videókat a világűrben töltött mindennapjaikról. Egy korábbi cikkünkben meg lehet tekinteni, hogyan készülődnek gravitációmentes környezetben a lefekvéshez. Legutóbb egy hasonlóan könnyed hangvételű felvételen Thomas Marshbur olvasott fel egy űrtémájú mesekönyvet.