Egy pingvin az Antarktisz egyik jéghegyén

Rejtett tavakat fedezett fel a NASA az Antarktisz jege alatt

Dermesztő hideg, hó és fagyott táj – valahogy így képzeljük el a legtöbben az Antarktiszt, a jég alatt azonban sokkal több minden történik, mint ahogy azt elsőre gondolnánk, ám ahhoz, hogy ezt bebizonyítsuk, néha egészen magasra kell utaznunk.


Több mint egy évtizeddel ezelőtt a NASAICESat műholdjának adatait vizsgálva tudósok arra jöttek rá, hogy a Nyugat-Antarktiszon a jéghegyek magasságának változása a befagyott talaj alatti vízmozgást tükrözi.

A felfedezést megelőzően úgy gondolták, a rejtett olvadékvizes tavak egymást elszigetelten, elkülönülve léteznek.

2007-ben viszont a kutatók megállapították, hogy a terület felszíni jég magasságának ingadozása a jég alatti tavak rejtett hálózatához köthető, melyek felváltva telnek és ürülnek ki, mielőtt a Déli-óceánba távoznának.

Az ICESat-misszió folyatása során – amit 2018-ban indítottak el – korábban soha nem ismert tavakat fedeztek fel a befagyott talaj alatt.

Matthew Siegfried glaciológus (a gleccserekkel, tágabb értelemben a jéggel foglalkozó tudós – a szerk.) szerint a küldetés eredményei a glaciológiára, a mikrobiológiára és az oceanográfiára egyaránt jelentős hatást gyakoroltak. A kutatók az Európai Űrügynökség CryoSat-2 műholdjának információt is figyelembe vették kutatásuk során.

A csapat a 2003-2020 között begyűjtött adatoknak köszönhetően mérte fel a jég alatt lévő tavakat. Az eddig ismert mintegy 130 rejtett tó mellett a csapat két újat is azonosított, a rendszerek 2003-as megfigyelés óta ez a harmadik ilyen esemény.