Egy asztronauta a Nemzetközi Űrállomás külső részén

Életveszélyben az asztronauták — problémára bukkantak az Űrállomás fedélzetén

A napokban egy olyan belső problémára bukkantak az asztronauták, mely a teljes legénység életét veszélyezteti. Az irányítóközpont parancsára egy űrhajós sem mozdulhat, amíg meg nem oldják a problémát.


Egy 2013-as küldetés során le kellett állítani az űrsétát, mivel Luca Parmitano — az Európai Űrügynökség űrhajósa — sisakjában életveszélyes vízmennyiség halmozódott fel. A jelentések szerint a folyadék majdnem fulladást idézett elő, ugyanis az asztronauta szemét, fülét és orrát is teljesen ellepte.

Az incidenst követően a NASA fejlesztéseket eszközölt a ruházaton olyan párnákat felhelyezve a sisakrészbe, mely elnyeli a víz túlnyomó részét. Hasonlóan veszélyes esetre azóta nem került sor, egészen mostanáig. Kayla Barron NASA-űrhajós nemrég vizet talált Matthias Maurer német asztronauta sisakjában, miután márciusban űrsétát tett.

„Nagyjából, talán egy nyolc-tíz hüvelyk átmérőjű körben vékony vízréteg van a sisakon. És folyadék van a szellőzőnyílásán a nyakgyűrűje hátsó részén is”

— olvashatjuk Barron jelentését a Futurism cikkében.

A felfedezést követően a szakértők használaton kívülre helyezték a ruhát arra az időre, amíg kiellenőrzik és meg nem találják a gyártás során bekövetkezett problémát. A kutatók jelenleg a meghibásodott űröltözet megérkezésére várnak, mely a SpaceX Dragon teherűrhajó fedélzetén tér majd vissza a Földre.

A legényég mindennapjait ez az eset tovább bonyolítja, nem mintha eddig nem lett volna nehéz életük. Egy korábbi cikkünkben megnézhető egy videó, melyben egy asztronauta mutatja be egy átlagos éjszakai rutinját a fedélzeten.

Nyitókép: Shutterstock