Egy tálnyi gyümölcs

Te is kidobod ezt a gyümölcshéjat? Ne tedd, irtó egészséges!

A gyümölcsök héja nagyjából az összes háztartásban a szemetesbe kerül, pedig tudományos vizsgálatok szerint azokat is fel lehetne használni. Egyes adatok azt sugallják, hogy a bennük rejtőző vitamin kell az embereknek, így az alábbi cikkünkből kiderül, melyik termény külsejét nem szabad eldobni.


Az avokádó héja többek között olyan antioxidánsokat tartalmaz, mint a karotinoidok, fenolos vegyületek és flavonoidok. Ezeknek köszönhetően például sokkal gyorsabban múlnak el bizonyos gyulladások és más egészségügyi problémák is enyhébb tünetekkel jelentkeznek. Ha ilyen hasznos, akkor miért kerül legtöbbször kukába?

Ez valószínűleg azért van, mert egy állatokra veszélyes gombaölő méreganyagot tartalmaz, mely az embereket megrémíti. Pedig számukra teljesen biztonságos. Gyulladáscsökkentő hatása mellett egyes tanulmányok szerint még a mellrák kialakulásának kockázatát is jelentősen csökkentheti az avokádó külső részének rendszeres fogyasztása.

Egy f\u00e9lbev\u00e1gott avok\u00e1d\u00f3 az eg\u00e9sz darabok mellett

Fotó: Unsplash/Gil Ndjouwou

Mivel a belső rész kenyérre kenése után a héjat nem kell kidobni, így már csak a borzalmasan keserű ízével és a keménységével kell megküzdeni. Szerencsére mesterszakácsok kidolgoztak olyan módszereket az évek alatt, melyek használatával észrevétlenül lehet bejuttatni a szervezetbe a nem kívánatos darabokat.

Elsősorban a pépesítést javasolják, melyet követően bátran felhasználható bármilyen mártás előkészítésénél. Ehhez ki kell szárítani a termést. A folyamat közben érdemes nagy figyelmet szentelni a sütőre, mivel a termék megégése kiöli belőle a hasznos anyagokat. Más szakemberek az egyben feldarabolást pártolják, ugyanis azzal a módszerrel — más gyümölcsökkel és hozzávalókkal együtt — egyszerűen bedobható a turmixgépbe.

Nyitókép: Shutterstock

Forrás: Tasting Table