Az Év Strandétele: Répa-dog a balatonfenyvesi Konyhám tálalásában.

Megvan az év balatoni strandétele

Hetedik alkalommal hirdette meg a Balatoni Kör az Év Strandétele versenyt, melynek győztese az előkóstolók nyomán döntőbe jutott hét étel közül a balatonfenyvesi Konyhám répa-dog nevű étele, az Év Felfedezettje pedig a balatonvilágosi Tarow bisztró lett vegán bundáskenyerével.

Idén Bíró Lajos sztárséf csatlakozott a zömmel gasztronómiai szakújságírókból álló zsűrihez, melynek tagjai kedden végigkóstolták a nevezett strandételeket a hét döntős helyen, és ennek alapján született az eredmény, áll a Balatoni Kör hírében.

A Konyhám 1690 forintba kerülő, rusztikus morzsában kisütött répája különlegesen finom, könnyen elkészíthető és abszolút egészséges strandétel, ami igazi nyári sláger lehetne a strandok kínálatában. Mivel nem bébirépákat rántottak ki, hanem nagyobb méretűeket és a panko-hoz hasonló rusztikus hazai morzsa nem szívja magába az olajat, ezért a hangsúly ízben is inkább a zöldségre kerül, mint a panírozásra és emiatt különösen fontos a legjobb minőségű alapanyag hozzá, írja a lap. A tálalást és az ízeket sült bacon, egy majonézes-tejfölös pesto krém, marinált gyömbér és szárított hagyma színesíti.

Kardos Gábor, a verseny ötletgazdája kiemelte, hogy minden eddiginél erősebb mezőny az idei, amely jelzi, hogy sok helyen már évről évre nagyon tudatosan készülnek a versenyre. Pont ez volt az egyik alapvető cél, hogy a strandbüfék minőségi versengését erősítse a díj, tette hozzá.

A verseny elindításától fő célkitűzése volt a korábban egészségtelen, nehezen emészthető ételek által dominált strandkínálat megújítása, egészségesebb ételek népszerűsítése, ami a jelek szerint a kreatívabb balatoni strandkonyhák esetében mára épp oly evidens lett mint az, hogy igyekezzenek friss és helyi, illetve a régióban termett minőségi alapanyagokból készíteni ételeiket.

Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy a hét döntősből öt étel vegetáriánus volt, a Tarow bundáskenyere pedig teljesen vegán étel, melyben a tojást csicseriborsó liszt, mandulatej és kurkuma bundával váltják ki, a tojásra jellemző «kénes » ízt pedig a feketesó adja hozzá. Feltétnek avokádó, paradicsomos salsa, savanyított lilahagyma és friss zöldfűszerek teszik még izgalmasabbá a helyen 2.350 forintba kerülő ételt.