Lámpakapcsolót tisztító női kéz

Az omikron tovább él a műanyagon és bőrön a korábbi variánsokhoz képest

Japán kutatók laboratóriumi tesztjeik során megállapították, hogy az omikron tovább marad életben a műanyag felületeken és az emberi bőrön, mint a koronavírus korábbi variánsai.

Magas környezeti stabilitása – fertőzőképessége – segíthetett abban, hogy az omikron felváltsa a delta variánst, és gyorsan szétterjedjen – idézi a kutatókat a Reuters. Műanyag felületeken az eredeti törzs és az alfa, béta, gamma, valamint delta változatok átlagos túlélési ideje 56 óra, 191,3 óra, 156,6 óra, 59,3 óra és 114,0 óra volt. Az omikronnál 193,5 óráról számoltak be a kutatók.

A szakértők emellett megállapították, hogy a holttestekből származó bőrmintákon az átlagos vírustúlélési idő 8,6 óra volt az eredeti verziónál, 19,6 óra az alfánál, 19,1 óra a bétánál, 11,0 óra gammánál, 16,8 óra a delta esetében, míg a leghosszabb, 21,1 óra az omikronnál.

A bőrön az összes változatot teljesen inaktiválta az alkohol alapú kézfertőtlenítőszerrel való érintkezés 15 másodpercig. Ezért erősen ajánlott jelenleg a kézfertőtlenítőszerek használata a WHO szerint.

Melyik tesztet használjuk?

Az új kutatások szerint a COVID-19 kimutatására szolgáló gyors antigéntesztek közül az orr váladékából vett minták bizonyulnak a leghatásosabbnak.

A hónap elején San Franciscóban (ahol az omikron felelős szinte az összes jelenlegi koronavírus-fertőzésért), az ottani kutatók PCR-t és az Abbott Laboratories (ABT.N) BinaxNOW gyors antigéntesztjét is elvégezték 731 COVID-19 tesztet kérő emberen.

„Az orrból vett minta a legmagasabb vírusszinttel rendelkező, valószínűleg fertőző személyek több mint 95%-át kimutatta

– mondta el Dr. Diane Havlir, a San Francisco-i Kaliforniai Egyetem munkatársa.

A kutatók 115 pozitív PCR-tesztet végző önkéntesnél hasonlították összea BinaxNOW eredményeit az orrból és a torokból, képzett szakemberek által vett mintákkal. A torokból vett minták közel 40 százalékkal kevesebb esetet mutattak ki, mint az orrból vettek.

Egy másik, szintén a medRxiv-en közzétett spanyol tanulmány megállapította, hogy a garatból vett minta is sokkal kevésbé megbízható a fertőző vírus kimutatására, mint az orrlyukból vett.

A legújabb tanulmányok azt sugallták, hogy az omikron korábban észlelhető a torokban, mint az orrban, ezért egyes szakértők azt tanácsolják a felhasználóknak, hogy vegyenek mintát a torokból is, bár az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala fenntartotta, hogy a teszteket az utasításoknak megfelelően kell használni.

Ezek az adatok támogatják a BinaxNOW használatát az orrból vett minta segítségével, a csomagoláson feltüntetett módon. A gyorsteszt megismétlése azok számára javasolt, akiknél negatív a BinaxNOW gyorsteszt eredménye, de tüneteik vannak, vagy akik fertőzött személlyel való érintkezésnek van kitéve”

– mondta el Havlir.

Nyitókép: Shutterstock / Zyabich