Sajtos-tejfölös lángos, a háttérben Fonyód

Ezt az ételt is drágábban esszük a Balatonon idén nyáron

A növekvő élelmiszerárak nemcsak a budapestiek életét érintik nyilvánvalóan, így ne csodálkozzunk, ha az idei balatoni nyaralásunkon kedvenc tóparti ételeinket is jóval drágábban kell megvennünk.

A balatoni vendéglátók szerint jelentős áremelkedésre lehet számítani idén nyáron, mivel a megnövekedett költségek mellett képtelenek a tavalyi árakat megtartani. Ez a változás sajnos sokak nagy kedvence, a lángos árát is érinti, írja a vince.hu.

„Ha nem marad az árstop, akkor az étolaj ára legalább a duplájára emelkedik, és ezt be kell számítani például a lángos árába”

– mondta el Makkos Péter fonyódi étteremtulajdonos, a Kereskedelmi és Vendéglátó Vállalkozók Országos Érdekképviseleti Szövetség fonyódi térségének elnöke.

A jelenlegi kilátások alapján úgy tűnik, hogy még a legolcsóbb helyeken sem fogják tudni ezer forintnál olcsóbban adni a lángost.

Kemerle István, az egyik balatoni lángossütő tulajdonosa már tavaly 50 forinttal emelte a sima lángos árát, májustól pedig valószínűleg tovább kell emelnie azt. Kemerle szerint az alap, vagyis a feltét nélküli sima lángost továbbra is 600 forintért tudjuk majd megvásárolni a legolcsóbb helyeken, a feltétek pedig plusz 50 forintba fognak kerülni.

Más a helyzet azonban a parton található árusoknál, ahol a sima lángos darabjáért 1300 forintot is elkérhetnek majd.

Az áremelkedés a kereskedőket is meglepte, nem számítottak rá, hogy egy sajtos-tejfölös lángos ezer forintnál is többe fog kerülni. Megnövekedett költségeik miatt azonban ez be fog következni 2022 nyarán, ezért mi is számoljunk ezzel a szomorú ténnyel, amikor bekészítjük a pénzt a balatoni fürdőzés utáni lángosozáshoz.