Menstruációs kehelybe egy kis locsolókannából vörös csillámokat öntenek

Tényleg összehangolódhat a barátnők menstruációs ciklusa?

Általánosan elterjedt nézet, hogy az együtt élő nőknél előbb-utóbb szinkronizálódik a havi menstruáció. De lehet, hogy ez csak a véletlen műve?

A menstruációs ciklusok szinkronizálódása mögött álló elmélet szerint a nők feromonjai kölcsönhatásba lépnek egymással, amikor közel vannak egymáshoz, és ez okozza, hogy egy időben menstruálnak.

A 24 éves Emma öt lánnyal élt együtt az egyetemen. Azt mondja, hogy néhány hónapon belül mindannyiuknak egyszerre jött meg a menstruációja. Mindannyian egyszerre vásároltak tampont, egyszerre voltak rosszkedvűek – és ez az egyetlen férfi lakótársuk számára is egyértelműen feltűnt.

„Ez egy népszerű hiedelem. Emberként mindig szeretjük az izgalmas történeteket. Azt, amit megfigyelünk, valami értelmes dologgal akarjuk megmagyarázni. És az az elképzelés, hogy amit megfigyelünk, az a véletlen vagy a véletlenszerűség következménye, egyszerűen nem olyan érdekes”

– mondja Alexandra Alvergne, az Oxfordi Egyetem biokulturális antropológia docense a BBC-nek.

Alvergne megpróbálta áttekinteni a jelenségre vonatkozó bizonyítékokat. Elmondása szerint az ötlet a Nature című tudományos folyóiratban 1971-ben közzétett kutatási eredményekkel kezdődött, melyben Martha McClintock kutató 135 nő menstruációs ciklusát tanulmányozta egy amerikai főiskolán.

„[McClintock] azt találta, hogy a menstruáció időpontjának kezdete sokkal hasonlóbb volt a barátnők és szobatársak között, mint a nők véletlenszerű párosításai között”

– mondja Alvergne.

McClintock feltételezése szerint ez azért van, mert az együtt töltött idővel rendelkező nőknek volt esélyük arra, hogy feromonjaik hatással legyenek egymásra.

A legelterjedtebb elmélet szerint ez a nőstények kialakult stratégiája, hogy együttműködjenek egymással és ne váljanak egyfajta háremmé egyetlen domináns férfi számára. Az elképzelés szerint, ha a nők ciklusa szinkronizálódna, mindannyian egyszerre lennének termékenyek, így egy férfi nem tudna mindannyiukkal szaporodni.

„Nem tudná az összes nőstényt egyszerre manipulálni, ezért úgy gondolták, hogy ez a nők közötti együttműködés egy formája”

– teszi hozzá Alvergne.

Az 1970-es években, amikor ez az írás megjelent, a feminizmus fontos mozgalomként jelent meg. Alvergne szerint ez lehetett az egyik oka annak, hogy az ötlet annyira népszerűvé vált, és feminista szempontból vonzó az az elképzelés, hogy a nők együttműködnének a férfiuralommal szemben.

Úgy tűnik, más tanulmányok, némelyik embereken, némelyik más főemlősökön, hasonló eredményeket mutattak. De voltak olyan tanulmányok is, amelyek nem találtak bizonyítékot az időszakok szinkronizálására. Az emberek pedig elkezdtek hibát keresni a korábbi kutatásokban – a kritikusok problémákat azonosítottak a vizsgálathoz kiválasztott emberekben. A szinkronizálás időpontjának meghatározása meglehetősen laza volt.

Talán a legfontosabb, hogy a kritikusok rámutattak arra a tényre, hogy McClintock 1971-es megállapításaiban nem vette figyelembe a véletlent, hogy megmagyarázza, miért szinkronizálódtak a nők ciklusai.

Úgy tűnik, ez ellentétes azzal, amit sok nő úgy érzi, hogy tapasztal.

„Ha bármilyen hosszú időt olyan nővel töltök, aki menstruál, nekem is megindul a menstruációm. A méhem hatalmas csapatjátékos. Egyszerűen a lányok közé akar tartozni. A méhem hatalmas csapatjátékos. Egyszerűen a lányok közé akar tartozni”

– mondja a 26 éves Inez.

A probléma akkor jön, amikor az elmélet összeomlani látszik. Inez azt mondja, soha nem szinkronizált menstruéciós ciklusában a lakótársával.

„Tizenkét éves korom óta ismerem, és szerintem eléggé megsértődött, hogy nem szinkronizálok vele.”

Alvergne nem lepődik meg azon, hogy a nők átfedéseket figyelnek meg a menstruációs ciklusukban a barátnőikkel.

„A kérdés az – véletlenül történik ez vagy sem? Véletlenül az ember azt várná, hogy legalább az esetek felében megtörténik.”

Néhány akadémikus nemrég azt vizsgálták, vajon a menstruáció szinkronitásának megállapításai a véletlen számlájára írhatók-e. Megvizsgálták közeli rokonaink, a páviánok menstruációs ciklusának hat évnyi adatát.

Két modellt javasolta. Az egyik az izgalmas hipotézissel, más néven a fejlett stratégiával kapcsolatos modell volt, amelyben a nők a domináns hímekkel szembeni védekezésként szinkronizálnak. A másik az unalmas modell volt, ahol a mintázatokat a véletlen magyarázza.

A kutatók összehasonlították, hogy az egyes modellek mennyire magyarázzák a megfigyelt adatokat. Azt találták, hogy a mintázatokat véletlenszerűen megjelenő mintákat feltételező modell volt messze a legjobb. A jövőben további kutatásokat lehet végezni, amelyek valóban bizonyítékot mutatnak arra, hogy a nők menstruációja szinkronizálódik. Jelenleg azonban sok kutató szkeptikus.

Lehet, hogy valójában, amit megfigyelünk, az nem más, mint véletlenszerűség, mondja Alvergne.

Nyitókép: Shutterstock