Barátságból szerelem – a párkapcsolatok kétharmada így kezdődik

Barátságból szerelem – a párkapcsolatok kétharmada így kezdődik

Átlagosan 22 hónapnyi barátság előzi meg a kapcsolatok.


„Bár a filmekben sokszor ábrázolják két idegen egymásra találását és ez áll nagyon sok szociológiai kutatás fókuszában is, jóval kevesebbet tudni a barátságból kialakuló kapcsolatokról"

– mondta Danu Anthony Stinson, a kanadai Victoria Egyetem kutatója.

Stinson – és munkatársai – kutatásában közel 1900 egyetemista és fiatal felnőtt vett részt. Őket arról kérdezték, kapcsolatuk előtt baráti viszonyt ápoltak-e. A kutatók az eredmények kiértékelésekor nem vették figyelembe a nemet, a kort, a képzettségi szintet, valamint az etnikai hovatartozást – írja a The Guardian.

A megkérdezettek 68 %-a baráti kapcsolatban állt jelenlegi párjával.

A fenti tényezők figyelembevételével azonban már más eredményeket kapunk: az LMBTQ-közösséghez tartozó huszonévesek körében például a barátsággal kezdődő kapcsolatok aránya már jóval magasabb, 85 %.

„Azt a kérdést, hogyan változik egy plátói baráti kapcsolat romantikussá, és mi is különbözteti meg a barátokat és a szerelmeseket, még mindig nehéz megválaszolni"

– mondta Stinson.

A szakértők szerint a résztvevők egy része a kéz a kézben tartó sétálást, a családtagok bemutatását, a közös utazást, de esetenként még a szexet is a baráti kategóriába sorolták. Mások viszont ezeket kizárólag a szerelmesek viselkedésének tartják.

A kutatás során közel 300 egyetemistát arról is megkérdeztek, mennyi ideig tartott a baráti időszak, mielőtt kapcsolatuk romantikusabb irányt vett volna. A kapcsolatokat átlagosan egy 22 hónapot felölelő barátság előzte meg. A megkérdezettek több mint vele úgy vélik, ez a legjobb módja egy kapcsolat elindításának – írják a kutatók a Social Psychological and Personality Science című tudományos lapban megjelent kutatásukban.