barbados tengerpart

​Függetlenedése után a saját örökségére koncentrál Barbados ​az új fejlesztéseivel

Miután Barbados szigete hivatalosan is kivált a brit monarchiából, felkérték David Adjaye építészt egy örökségvédelmi kerület megtervezésére. Az elképzelések szerint ez egy kutatóközpontnak, egy múzeumnak és egy emlékműnek is helyet fog adni, amit a környéken elhunyt több száz rabszolga emlékére építtetnek.


„Barbados hitelesen rögzíti történelmünket és megőrzi a múltat, miközben újragondoljuk világunkat, és továbbra is hozzájárulunk a globális emberiséghez. Ez erkölcsi kényszer, de ugyanakkor gazdasági szükségszerűség is”

— nyilatkozta Mia Amor Mottley, Barbados miniszterelnöke.

Itt fog helyet kapni a brit rabszolga-nyilvántartások Egyesült Királyságon kívüli legnagyobb gyűjteménye. Nagyjából négyszáz évnyi archív adat lesz elraktározva több millió írott dokumentum formájában, ebbe beleértve a hajónyilvántartást, a gyártási papírokat és a rabszolgaeladási főkönyveket. Mindezeket számításba véve ez lesz a világ legátfogóbb ilyen jellegűi információtára.

A kutatóközpont megépítésével esélyt nyújtanak a helyi lakosoknak és szakértőknek, hogy a lehető legpontosabban feltérképezzék a sziget és a környék adottságait, valamint a történelmét.

A kerületet a fővároson kívülre tervezik, ahol korábban egy hatalmas cukorültetvény terült el, és ahol 1970-ben felfedezték a környék legnagyobb rabszolgatemetőjét. A több száz nyugat-afrikai férfi, nő és gyermek tiszteletére fog megépülni az emlékmű, hogy az emberiség ne felejtse el őket.

Az emlékmű felállításáról kiadott nyilatkozat szerint hagyományos afrikai sírok, imahelyek mintáját fogja követni: az áldozatok emlékére a sír feletti talajt ötszázhetven különálló fagerendával határolják majd, amelyek mindegyikét a nap felé hajló sárgaréz lemezek fedik le.

A kerületépítés alapkőletételét 2022-re tervezik, amikor is a frissen megalakult parlamentáris köztársaság az egy éves évfordulóját fogja ünnepelni.

„Olyan teret alkotunk, amely egyidejűleg tiszteli a halottakat, építi az élőket, és egy új jövőt mutat be a fekete civilizáció számára, amely egyrészt az afrikai kontinenshez tartozik, másrészt attól elkülönül.”

— olvashattuk Adjaye nyilatkozatát.


Nyitókép: 123rf