
6 élelmiszer, ami segít megőrizni a nyári barnaságod
A nyárnak vége, most már inkább a nyári színünk megőrzésén kell dolgoznunk. De azt gondoltad volna, hogy a napbarnított bőr elérésében és megtartásában a megfelelő ételek is segíthetnek?
Az egészséges barnuláshoz fontos a megfelelő étrend követése is, nemcsak a megfelelő fényvédők alkalmazása. Olyan élelmiszerekről beszélünk, amelyek vitamin- és ásványianyag-bevitelüknek köszönhetően elősegítik, illetve segítenek megtartani a barnulást, mivel serkentik a melanin termelődését, és segítenek a bőr tónusban tartásában. Az elmaradhatatlan sárgarépától a paprikáig: összegyűjtöttünk pár szuperbarnítót a Cookist segítségével!
1. Répa: a legjobb élelmiszer a barnuláshoz
Fotó: Shutterstock
A sárgarépa 100 grammonként 1200 mg A-vitamint tartalmaz, így a barnuláshoz a legjobb élelmiszer. Kiváló szövetségesei a nyári étrendünknek azért is, mert vízben és ásványi sókban gazdagok, valamint alacsony kalóriatartalmúak. A sárgarépa lehet nassolnivaló, de salátákba vagy köretként is tökéletes: utóbbi esetben egy csöppnyi extra szűz olívaolajjal fogyasszuk, így szuper táplálékot kapunk a barnuláshoz.
2. Sárgabarack: a gyümölcs, amit érdemes a strandra vinni
A sárgabarack 100 grammonként akár 500 mg A-vitamint is tartalmaz. A gyümölcsök közül ez az, amely a leginkább kedvez a barnulásnak, köszönhetően a béta-karotinnak, amely serkenti a melanin termelődését. A sárgabarack sok rostot is tartalmaz, amelyek szintén elősegítik a bélrendszer jó közérzetét.
3. Cikória: kiváló ásványi sóforrás
Fotó: Shutterstock
A cikória, valamint a fejes saláta akár 260 mg A-vitamint is tartalmazhat 100 grammonként, így bizonyítják, hogy a zöld zöldségek ugyanúgy kedveznek a barnulásnak, mint a narancssárga gyümölcsök és zöldségek. A cikória emellett kiváló ásványi sóforrás is: káliumot, kalciumot és vasat tartalmaz. A barnulást elősegítő étrendbe érdemes beiktatni még a karfiolt és a brokkolit, amelyek szelént tartalmaznak, és segítenek a szabad gyökök elleni küzdelemben is, elkerülve a bőr idő előtti öregedését.
4. Sárgadinnye: a gyümölcssaláták gazdagítására
A sárgadinnye 100 grammonként 200 mg A-vitamint tartalmaz, így ez is tökéletes élelmiszer a barnulás elősegítésére. Fogyaszd frissen, vagy add a gyümölcssalátához piros bogyós gyümölcsökkel együtt. A sárgadinnye vízben is gazdag, ezért segíti a hidratálást, és energetizál.
5. Zeller: ideális egy egészséges gyümölcsléhez
Fotó: Shutterstock
A zeller 100 grammonként körülbelül 200 mg A-vitamint is tartalmaz, ami a barnuláshoz hasznos karotinoidokat is jól pótolja. Amellett, hogy salátákban fogyasztod, gyümölcslevek készítéséhez is használhatod, például sárgarépához, paprikához és paradicsomhoz adva. A gyümölcslevekhez olyan barnításra alkalmas gyümölcsöket is adhatsz, mint a mangó, a piros gyümölcsök és a narancs.
6. Paprika: gazdag C-vitaminban
A paprika 100 grammonként akár 150 mg A-vitamint is tartalmazhat, emellett gazdag C-vitaminban, amely erős antioxidáns, és segít korlátozni a gyulladás kockázatát. Hasonló tulajdonságokkal rendelkező élelmiszerek még a citrom, a narancs és a kivi. Legyen az sárga, piros vagy zöld, a paprikát érdemes beiktatnod az étrendedbe.
Nyitókép: Shutterstock