Friss sárgarépából készült gyümölcslé

Tényleg hatásos a répalé a barna bőrért?

Egyre többen választják az önbarnítást ahelyett, hogy károsan hosszú ideig tennék ki magukat a UV-sugaraknak vagy a szoláriumnak. De hogy a répalé tényleg segítene a barnulásban?

Az önbarnító termékek sokak számára könnyű és gyors eredményt biztosítanak, de gyakran rengeteg vegyszert is tartalmaznak. Anna Bader, a brit Glamour szépségszerkesztője a lehető legtermészetesebb módot választotta, és miután úgy hallotta, hogy a répalé segít a barnulásban, maga is kipróbálta.

Dr. Christian Merkel, német bőrgyógyász megerősíti azt a tényt, hogy a sárgarépa képes megváltoztatni a bőr színét, de arra is figyelmeztet, hogy az árnyalat általában nem olyan barna, mint a naptól kapott barnaság, hanem inkább narancssárga. Ez a sárgarépában lévő béta-karotinnak és az A-vitaminnak is köszönhető, amely nemcsak bőrvédő tulajdonságokkal rendelkezik, hanem az árnyalatot is biztosítja.

Merkel szerint a sárgarépa fogyasztása is működne, de rengeteget kellene fogyasztani belőle a látható eredményért, így Bader inkább a sárgarépalevet választotta.

Merkel szerint naponta körülbelül 3 decilitert érdemes belőle inni, hogy körülbelül négy hét után barnaságot érjen el valaki. Mivel az A-vitamin zsírban oldódó vitamin, így a hatása csak akkor tud kibontakozni, ha olajjal együtt szívódik fel.

Bader szerint körülbelül három hét elteltével már látható a különbség, a bőre árnyalata valóban sötétebb lett, de valóban narancssárgásabb, mint barnás. Ahogy Merkel azonban figyelmeztetett, Bader tenyere és a talpa is elszíneződött, melyek a napozás okozta barnulás esetén fehérek maradnak.

Bader összvéleménye szerint rendes barnaságot nem lehet elérni a sárgarépalével, de így is sokkal egészségesebbnek tűnik az enyhe árnyalatnak, amit a bőre kapott. Hozzátette, mivel a sárgarépalé könnyen beilleszthető a mindennapokba, valószínűleg továbbra is fogyasztani fogja, hiszen napi adag vitamint kap tőle, így két legyet üt egy csapásra.

Emellett a béta-karotin védi a bőrt, különösen most, hogy jön a nyári napsütés, azonban a következetesség fontos, minden nap kell fogyasztani sárgarépalevet a kívánt hatás elérése érdekében.

(Glamour)

Nyitókép: Shutterstock