
Jobb az italok íze, ha szívószállal isszuk őket? Ez az oka!
Nem képzelődünk – az italok tényleg jobb ízűek szívószállal. Ez az ízléssel és a hőmérséklettel függ össze.
Bár sok helyen már nem használnak műanyag szívószálat, a papír és fém szívószálak eléggé elterjedtek. Ha pedig úgy érezzük, hogy azokkal jobb az adott italunk íze, nem vagyunk egyedül. Íme az egyszerű magyarázat a jelenség mögött.
Nem mindegy: A papír szívószál valójában rosszabb, mint a műanyag
Nyelvünk sokkal többet érzékel, mint az édes, savanyú, sós, keserű és umami ízek. Az ízlelőbimbók érzékenyek, és mivel az ízlelés összekapcsolódik a szaglásunkkal, az emberek sokkal többet érzékelnek, mint gondolnánk.
Amikor belekortyolunk valamibe, az orrunkban lévő receptorok érzékelik az illékony szerves vegyületeket. Ezek a VOC-ként ismert vegyületek vezető szerepet töltenek be az aromák előállításában – az erős illatokban, amelyeket az ételekhez és italokhoz társítunk. Ahogy az aromák erősödnek (és a hő hatására erősödni fognak), a nyelvünkön határozottabb, összetettebb ízeket érzékelünk.
Fotó: Shutterstock
Miért ízlenek jobban az italok szívószállal?
A kulcs az italok hőmérséklete. Gondoljunk csak egy hideg turmixra. Ha nem szívószálon keresztül kortyolgatjuk, akkor olyan érzés lenne, mintha fagylaltot fogyasztanánk, és elöntené a hideg érzés a szánkat és az agyunkat. Valószínűleg így nem feltétlenül éreznénk olyan erősen az ital ízét, mert a a turmix hideg hőmérséklete lelassítja a VOC-ok orrban lévő receptorok által történő felfogásának folyamatát.
A meleg italoknak is külön hatása van: Ez történik a szervezeteddel, ha túl forró italokat iszol
Nagyon más a helyzet azonban a szívószállal. A turmix mennyisége a szánkban így kisebb, és több hely áll rendelkezésre, hogy felmelegedjen, megolvadjon és a VOC-okat egyenesen az orrunkba küldje. Az eredmény egy édes és ízletes turmix.
Nyitókép: Shutterstock