kisfiú kólát iszik

Ezt a tünetet fedezték fel a gyerekeknél, akik sok kólát isznak

Elsősorban azoknak a szülőknek szól ez a cikk, akik gyakran kísértésbe esnek, hogy vegyenek a gyerekeiknek egy kis Coca-Colát − egy dél-koreai és virginiai kutatók által készített új tanulmány lebeszélheti őket erről.


A Substance Use & Misuse című folyóiratban megjelent tanulmány több mint 2000 amerikai gyermeket vizsgált kilenc és tíz éves kor között, és megállapította, hogy azok a gyerekek, akik naponta koffeintartalmú üdítőt isznak, hajlamosabbak az impulzivitásra, rosszabb a munkamemóriájuk és nagyobb valószínűséggel próbálják ki az alkoholfogyasztást fiatalabb korban.

Eredményeink arra utalnak, hogy a koffeintartalmú üdítők napi fogyasztása a gyermekeknél előre jelzi a közeljövőben történő szerhasználatot. Az egyik lehetséges magyarázat az, hogy a koffeines üdítőben található anyagok (koffein és cukor) toxikológiai hatást válthatnak ki az agyban, ami érzékenyebbé teszi az egyént a keményebb drogok, például az alkohol hatásaira

− mondta Mina Kwon, a Szöuli Nemzeti Egyetem pszichológia szakos hallgatója és a tanulmány vezető szerzője.

A kutatócsoport megvizsgálta a National Institutes of Health's Adolescent Brain Cognitive Development Study (Nemzeti Egészségügyi Intézetek Serdülőkori Agyi Kognitív Fejlődési Tanulmánya) adatait, és statisztikai elemzést végzett annak megállapítására, hogy van-e összefüggés a koffeintartalmú üdítők napi fogyasztása és „a szerekkel való visszaélés jól ismert kockázati tényezői: a munkamemória károsodása, a magas impulzivitás és az abnormális jutalomfeldolgozás" között. Megvizsgálták a gyerekek agyi aktivitását is, hogy felmérjék a munkamemória és az impulzivitás szintjét.

kisl\u00e1ny k\u00f3l\u00e1t iszik

Fotó: Shutterstock

A kutatók megállapították, hogy a naponta üdítőt fogyasztó gyerekek „a szerrel való visszaélés neuroviselkedési kockázati tényezőivel, például magasabb impulzivitási pontszámokkal és alacsonyabb munkamemória-teljesítménnyel rendelkeztek". Azt is megállapították, hogy ezek a gyerekek több mint kétszer nagyobb valószínűséggel kortyoltak alkoholt egy év alatt.

A kutatás azt mutatja, hogy a koffeintartalmú italok „kaput jelentenek" az alkoholhoz. Az elképzelés szerint a könnyű drogokkal ismerkedő gyerekek idővel nagyobb valószínűséggel jutnak el a keményebb drogokhoz.

A naponta alkoholt ivó csoport magasabb alkoholfogyasztási arányának egyik lehetséges magyarázata az, hogy a koffeintartalmú üdítőkben található anyagok (koffein és cukor) neurofiziológiai hatásokat idézhettek elő, és megerősíthették a rendszeres üdítőivókat abban, hogy 12 hónap elteltével kipróbálják az alkoholt

− írták a tudósok.

De elismerik a klasszikus statisztikai buktatót is: azaz, hogy azok a gyerekek, akik később keményebb szereket használnak, genetikailag hajlamosak a függőséget okozó viselkedésre. Tehát már azelőtt gyenge az impulzuskontrolljuk, mielőtt elkezdett volna üdítőzni.

A kutatócsoport további kutatásokat sürgetett, hogy megállapíthassák a koffeines üdítők biztonságos, ajánlott adagját.

Forrás: Futurism

Nyitókép: Getty Images